Op zaterdag 1 december streden 14 viertallen om de winst bij Lightning voor viertallen in Boulevard Café in Tilburg. Dit concept was in 2017 voor het eerst te zien in Tilburg. Iedere speler speelde tegen alle vier de tegenstanders van het andere team. Elke ronde bestaat dus uit 16 partijen. En dat betekent dat iedere deelnemer (van een viertal) 36 partijen speelde. Dat zijn er minder dan tijdens het individuele NK Lightning, dus dat valt mee!

MuConsult Apeldoorn 1 was favoriet op rating met een gemiddelde rating van maar liefst 2493(!). Gelegenheidsteam Schaakhuis ft. Chess Nomad (2440), kampioen van 2017 Het Zwarte Schaap (2395) en Charlois Europoort (2346) waren op voorhand de belangrijkste kanshebbers voor de titel. Daarnaast waren er teams samengesteld die uit de buurt van Tilburg kwamen, maar waren er ook teams met een zeer hoog internationaal karakter, wat het toernooi extra glans gaf. Zo kwam Northstream speciaal uit Duitsland en beloofden zij dat zij reclame maken voor het NK Lightning op 15 juni. Daar zijn wij natuurlijk heel blij mee, want in 2019 vieren we ons 5-jarig jubileum.

Na een intensieve, maar zeer geslaagde dag bleek dat deze vier teams inderdaad ook op de eerste vier plekken eindigden. Het Zwarte Schaap met 5 bordpunten verschil de titel gepakt van het toernooi. De indrukwekkende individuele scores zorgden voor de overwinning.

MuConsult Apeldoorn volgende op de tweede plek (met wel het volle aantal matchpunten) en Schaakhuis ft. Chess Nomad werd derde met een half bordpunt(!) minder dan plek 2. De ratingprijs ging naar Tropical Storm.

Alle uitslagen en individuele scores zijn te vinden via deze link. De foto’s zijn te vinden op onze Facebookpagina.

Op naar het Nederlands Kampioenschap Lightning Chess op 15 juni 2019 in het Willem II Stadion.