“Wat een kutspel!”

Onze megalomane Voorzitter had met zijn A-team wederom een ‘uitwedstrijd’ in Tilburg weten te regelen. Het is de kunst van het omhoog kussen en naar beneden trappen. Integer als ons B-team is doen wij daar absoluut niet aan mee. Wars van alles wat corrumpeerbaar is! Wij hebben nog wel ruggengraat en kiezen niet voor het grote geld of een potje kaarten, NEEN goedverdoeme! Schaken als een team, als Genoten! Onze Grote Leider is niet mals voor dissidenten en hij pleitte dan ook bij de NBSB voor verre uitwedstrijden tegen taaie tegenstanders. Gniffelend wreef hij in zijn klamme handjes en likte zijn opgedroogde lippen bij het zien van de indeling voor ons B-team. ‘Zo ver is dat niet!’ ‘Er zijn genoeg spelers!’ en ‘Kan er niet iemand van jullie in het A-team meedoen?’ Zomaar enkele kreten van een Voorzitter die alle realiteitszin kwijt is geraakt.

12 november uit naar Son en Breugel. ‘’Bo, waar ligt dat?’’ Ik moest diep graven in mijn Grote Bosatlas editie 2001 en vond daar uiteindelijk dat het ingeklemd ligt tussen Schoor en Blixembosch, alles was in een keer kraakhelder. Met mijn uitgebreide koerierservaring was het geen enkel probleem om tot 2 maal verkeerd te rijden en alsnog speellocatie de Bongerd met minimale schade te bereiken.

Als een waar Kapitein nam ik plaats op het eerste bord tegen Dion van Bragt. Zonder enige angst speel ik een Koningsgambiet (niet vernoemd naar de laatste winnaar van onze snelschaakavond). Den tegenstrever vond niet het beste plan en raakte in de knoop met zijn stukken op de koningsvleugel. Toen zwart ook nog een kwaliteit in moest boeten, besloot hij niet veel later de vlag te strijken.

Rick (bord 2) heeft de kop van een kolenmijnarbeider en schaakt daar soms ook naar. Martie van der Sanden bediende zichzelf van ietwat aparte opstelling tegen Rick zijn Konings-Indisch. Rick besloot een stuk te geven voor 2 pionnen en keek naar een stelling die krommer was dan de benen van Willem van Hanegem.

loy

Ik zweer het dat zwart deze stelling uiteindelijk nog heeft gewonnen! Laten we stellen dat onze Rick op zijn zachts gezegd heeft gezwijnd.

Op bord 3 Jos Jacobs. Net aan een nieuwe vriendin. Hoe kan zo een intelligente vent er toch weer intrappen bij die wijven? Antwoord: ‘Ik ben gewoon beregeil’! Internet is leuk, maar het is nog beter om al die perverse ideeën uit te voeren met een geslachtsrijpe partner. De vraag blijft of je er beter van gaat schaken? Na de partij van Jos kunnen wij hier geen uitsluitsel over geven. In een Siciliaan gaf Jos met wit de eerste 20 zetten plankgas om vervolgens op het moment om toe te slaan jammerlijk faalde.

jacobs

Jos (wit) aan zet. Waar wit continu het tempo bepaalde, raakte hij het initiatief stilletjes aan kwijt. Nu komen we op een leerzaam moment. Zwart heeft net met zijn f-pion op e5 geslagen. Ondanks de materiële achterstand heeft wit voldoende compensatie. Sterker nog, Ta1-a7 is een directe Ippon. Dat deed Jos allemaal niet. Waarom makkelijk doen, als je jezelf ook nog 2 uur kan kwellen? Na veel omwegen werd het punt gedeeld.

Carl Kuntze is onze meest recente aanwinst. Getransfereerd van Shahmatski Novisibirsk voor liefst 14.000 Russische Roebels. Carl speelde een redelijk strakke opening, maar was daarna te optimistisch over zijn aanvalskansen. Tegenstander Pieter van Dam maakte een onfortuinlijke blunder en liet zich toen mat zetten. Hoe ziet dat er ook alweer uit? Nou zo.

kuntze

0,5 – 3,5 voor Ons! Licht geflatteerd, maar wel lekker!

Son en Breugel A-SG KiNG A 0,5-3,5

Dion van Bragt-Bo de Veth 0-1

Martie van der Sande-Rick van Loy 0-1

Peter van der Aalst-Jos Jacobs 0,5-0,5

Pieter van Dam-Carl Kuntze 0-1