– Avondteams KiNG falen hopeloos

Uw verslaggever reisde af naar Oud Gastel om daar de externe teamleider van het SchaakGenootschap KiNG eens aan de tand te voelen. Na een periode waarin alles wat hij aanraakte veranderde in goud is het nu opeens een enge, donkere en gemene schaakwereld. Zowel KiNG A als B zijn uitgeschakeld voor de titel en de positie van de eens zo succesvolle externe teamleider wankelt. Hieronder een interview met de man die – naar eigen zeggen – volledig verantwoordelijk is voor 3 kampioenschappen van SG KiNG.

Meneer de Veth, kunt u kort beschrijven wat er de laatste tijd gaande is bij de avondteams?

Het had een verhaal van enkel en alleen helden kunnen zijn waarbij ik iedereen meerdere veren in de poepert had kunnen duwen. Helaas, allebei de avondteams van KiNG hebben opzichtig gefaald. Dat dit de externe teamleider aan te rekenen zou zijn is natuurlijk pertinente onzin. Een klein stukje proza van teamleider de Veth: ‘’Nimmer zijn de avondteams zo koersvast gedelegeerd als dit jaar, met de precisie van een Zwitsers uurwerk gedragen door Roger Federer. Het bestuur daarentegen; als teamleider ben je als een soort Jezus tussen de melaatsen bij die mensen. Teams die willekeurig uit elkaar worden gehaald en weer in elkaar worden terug geknutseld alsof er een stel kneusjes hebben zitten spelen met lego. Te weinig spelers in A, teveel in B en dan nog iedere match de juiste 4 poppetjes per team er neer weten te zetten. Als er iemand een Koninklijke Nassau-orde zou verdienen dan ben ik dat wel.’’

Meneer de Veth, mag ik Bo zeggen?

Neen, dat mag u niet!

Ok, meneer de Veth dan. Mag ik u enkele reacties laten zien van bezorgde Genoten? (de Veth stemt in met een mannelijke grom)

‘’Deze man leeft in zijn eigen wereld en is alle contact met de buitenwereld kwijt. Hoe vaak zien we hem nou? De laatste keer dat ik hem bij KiNG zag had hij nog haar en was hij geen vader. En ik kan u vertellen dat was dus niet vorige week.’’ –Anonymous Andy

‘’Ik heb ooit nog wel eens tegen hem geschaakt, dat was lang geleden. Toen gebruikten we nog van die Gardé-klokken. Toen was het al een viezerik eerste klas. Ramde hij met zijn vette vuisten zo hard op die klok dat die vlag om 2 minuten voor al viel! En gewoon claimen hé!’’ –Anoniempje

‘’Bo de Veth is wat mij betreft de perfecte kameraad om erbij te hebben. Loyaal aan de club, mede-oprichter, gezellig en lijkt een beetje op maizena. Je denkt het nooit te gebruiken, maar als je eens iets goed in wil laten binden dan is het je eerste toevlucht.’’–Bert van den Barg

Uw reactie?

Mensen die anoniem reageren zijn sowieso het licht in de ogen al niet waard, ook dat ik iemand zou vlaggen wil ik naar het rijk der fabelen verwijzen. Met mijn kwaliteiten kom je nooit in tijdnood. De reactie van Bert bevalt mijn wel, is een wijs man.

Dan is er nog die motie van wantrouwen (ingediend door Genoot Schouten), die u ternauwernood heeft overleeft?

Ik heb vanaf dag 1 gezegd dat Jordy Schouten een listige zet was om erbij te halen. Hij is nog volledig gelieerd aan SV de Pion. Laat nou net het idee om de avondmatch tegen de Pion uit te stellen komen van…..Schouten. Ik kon daardoor geen beroep doen om de creme de la creme en die gasten van de Pion kwamen ook nog eens verdacht goed beslagen ten ijs. Ik zeg niet dat hij openingen/varianten heeft doorgespeeld, maar KiNG A verloor niet zomaar met 0-4. Nee, ze werden compleet doormidden geschaakt.

Bram van den Berg, een ware meester in de voorbereiding en het serieus opzetten van een schaakpartij zat na 2 zetten hoofdschuddend en kwijlend op bord 1 zijn goede naam ten grabbel te gooien. Kijk dan zelf naar deze foto van Jordy en zijn snode plannen. Een (kwaad) genius aan het werk!

Maar is het niet zo dat meneer Schouten veel meer overheeft voor het Genootschap? En buiten dat, u stelde hem gewoon op?

Jajajaja, alles beter dan Jansen!

Die zat op bord 2….

Een 0 is en blijft een 0.

Bij KiNG A is het verwijt dat u zich meer bezig zou houden met het B-team dan met het vlaggenschip? Kunt u zich daarin vinden?

Laten we wel wezen daar zit wel het kloppend schaakhart van KiNG, altijd genoeg mensen en ruggengraat hé! Zo heeft Jacobs! ooit eens met een roedel wilde honden gevochten en zich daarna aangeboden om te winnen op bord 1. Dat zijn nog eens mannen en achternamen! (de Veth toont een aantal foto’s waarbij hij zichtbaar begint te glunderen van trots).

Op de eerste foto zien we hoe onze Kopman die hyena in een dubbele Nelson probeert te leggen, maar de dubbele Nelson hoor je eigenlijk van achteren uit te voeren. Dat maakt onze Kopman niks uit, want zijn techniek is feilloos. Die hyena beet echter van zich af,
maar geen centje pijn die jongen. Dat zijn mannen naar mijn hart en niet die jongetjes die altijd met fluwelen handschoentjes zijn aangepakt. Als ze dat willen dan gaan melden ze zich toch lekker aan bij de Stukkenjagers.

U beaamt mijn vorige vraag dus?

Wat ben jij een zuiger zeg, daar kan mijn vriendin nog wat van leren! Maar mijn antwoord daarop is ja, schrijf maar op dan kan je nog wat lezertjes trekken met je kwakkelkrantje! Mannen als Rob Haast, Jelle Mathieu, Youri Gerritse, Jos Jacobs, Stefan Colijn, Carl Kuntze en Bart van den Berg. Ze zijn nu al verankerd in de annalen van SG KiNG. Niet alleen daadkrachtig, punctueel, representatief, tijdig, voorkomend en doortastend….

…Is dat niet allemaal min of meer dubbel?

Je snapt mijn punt. Neem bijvoorbeeld de wijze lessen van Bart. Die heeft ooit een lezing
gegeven over pioneindspelen en daar behandelde hij eilandjes. Hoe meer eilandjes, hoe beter. Meer = beter, zo werkt dat met bijna eigenlijk alles in het leven. Zo had Bart ooit een keer 3 stukken meer dan zijn tegenstander, hij stond toen beter! Die man is zo ontzettend wijs, ik verdenk hem er weleens van dat het een verklede uil is. Jelle snapte tot dan toe niks van dat soort eindspelen, maar na die lessen won hij prompt wel van een sterkere schaker. Of een Youri die vanuit Utreg iedere thuiswedstrijd mee speelt. Dan ben je of knettergek of zo loyaal als Francesco Totti. Mannen naar mijn hart. En ja dan hebben we nog Carl und Stefan. Liggen wat betreft rating misschien wel ver uit elkaar, maar wat betreft snedige one-liners scheelt het weinig.

U weet uw falen mooi te verbergen op deze manier! Neemt niet weg dat KiNG A en B geen kampioen worden.

Kampioen dat kun je niet worden, dat ben je. Dat zal een dalk als jij nooit begrijpen! Waarschijnlijk ben je ooit een keer 3e geworden bij de regionale worstendraaikampioenschappen en was je moeder toen erg trots op je. Zo werkt dat niet bij KiNG. Wij mikken enkel en alleen op het hoogste en als dat niet haalbaar blijkt dan zullen er koppen moeten rollen. Spelers van A naar B en vice-versa, geldboetes, enzovoorts.

Dat zal u niet in dank worden afgenomen en u gaat ook niet over de teamindeling. ‘…zullen er koppen moeten rollen.’ Wellicht bent u zelf aan de beurt?

Weet jij wel wie je voor je hebt, snotneus? Ik ben SG KiNG, zonder mij spelen ze niets klaar in de avondcompetitie. Ik ben de Alpha en Omega. Het begin en het einde. Ze kunnen nog geen bord met stukken opzetten zonder mijn zielende leiding. Ik ben….

…Ik moet u hier echt stoppen meneer de Veth. Ik denk dat u thuis niks te zeggen heeft en dat u daarom megalomane trekken vertoont als het gaat om het teamleiderschap. Iedereen die 3x of meer aanwezig is – en dat zijn er nogal wat – bij SG KiNG is geschikter voor de functie dan dat u dat bent. U regelt dingen half, uw verslagen laten dagen zo niet weken op zich wachten en even napilsen is al helemaal niet meer aan de orde. U drinkt 4 spa rood en als het echt gek wordt een keer een spa citroen, maar altijd lafjes om 23:00 terug naar moeder de vrouw.

…..Ja, maar ik…..

U heeft 3x meegespeeld met de avondcompetitie en 3x remise. Wanneer heeft u voor het laatst een schaakboek open geslagen? Wanneer heeft u voor het laatst echt zitten schaken? Altijd maar lafjes op de counter en van de leden van KiNG A niets minder verwachten dan dat zij iedere partij met een Koningsgambiet in maximaal 18 zetten winnen.

De eens zo trotse teamleider krimpt ineen en tranen biggelen over zijn wangen terwijl hij snakkend zoekt naar woorden om zijn onvermogen te verbloemen. De man die – naar eigen zeggen – KiNG 3 kampioenschappen bracht lijkt niks meer uit te kunnen brengen tegen uw reporter. Ik pak mijn spullen en mee dat ik de deur achter mij dichtdoe in zijn eengezinswoning schreeuwt de Veth het uit:

WIJ ZIJN KiNG, WIJ ZIJN KAMPIOEN! ALTIJD!