2 verslagen voor de prijs van 1!
– KiNG B – BSV A/RSG A   4-4

En weer laat het verslag van KiNG B een eeuwigheid op zich wachten. Draconische maatregelen zullen getroffen moeten worden tegen deze dissidenten. Jos had zich opgeworpen om het verslag te schrijven. Technisch malheur gooide roet in het eten. Dit was niet alleen funest voor het verslag van KiNG B, maar ook voor de geestelijke gezondheid van onze kopman. Hij was namelijk heel het weekend(!!) niet in staat om zijn favoriete websites te bezoeken.

Dan gooi je als teamkapitein toch eens in de groep wie dan het verslag op zich wil nemen. Nul op rekest krijg je dan! Mensen weten ineens niet meer hoe ze kunnen antwoorden via whatsapp, terwijl als je daarna een vunzig plaatje stuurt dat deze binnen 38 seconden van iedereen overwegend positieve kritieken krijgt. Enfin, genoeg gejankt. Tijd om slap over schaken te ouwehoeren.

21 oktober speelde onze kloeke helden tegen BSV A uit Bergen op Zoom. Den Kapitein had 4 man op pad gestuurd naar Boulevard, maar door een dubbele boeking moest er worden uitgeweken. De Voorzitter waste dit varkentje zoals we van hem kennen: ‘’We schaoke nie hiero, we motte daoro naortoe! Loop maor mee mijn mee’’ Als ik de verslagen moet geloven was het volgens onze Bergse vrienden 15 minuten lopen, wel achteruit neem ik dan gemakshalve aan.

Kopman Jacobs nam het op bord 1 op tegen de sterke Oliver de Hert. Ik heb geen partij ontvangen van Jos maar als ik het goed heb begrepen dan ging er een Paard naar een wit veld, begonnen er 2 Torens op zwarte velden, is er ook een keer schaak gegeven en deed Oliver iets handigere zetten dan Kopman Jacobs! 0-1 voor hullie!

Bordje 3. Onze Bart had toegezegd te zullen winnen. ‘’Maakt niet uit tegen wie ik speel, ik sloop iedereen aan de andere kant van dat schaakbord! Ze kunnen er allemaal niks van, stelletje patzers zijn het in die 1e klasse!’’ Was getekend Bart van den Berg. Nu was onze Bart niet fantastisch begonnen met een smadelijke nederlaag in de 1e ronde. Tijd voor revanche. Bartje heeft ook geen partij opgestuurd, het schijnt me weer een gedrocht van jewelste te zijn geweest. Een half bord achter en er nog remise uit peuteren is niet onverdienstelijk. Taai als een 88-jarige nymfomane die van den Berg! Op clubavonden vergelijken we hem regelmatig met boeken van Grunberg, niet doorheen te komen. We staan nog steeds achter.

Toptalent Jelle Mathieu, die onlangs bijtekende tot de zomer van 2038 liet zijn wispelturige speelstijl maar weer eens zien. Zonder echt slecht te spelen, maar wel een kansje te missen verloor hij vrij geruisloos tegen Piet Bruys op bord 4. Hoewel Jelle beweerde dat hij onze bord 3 speler had geveegd tijdens het snelschaken liet hij het na deze vaardigheden tentoon te spreiden tegen de bord 4 speler van BSV. Iets met een beer die op een zwarte pot schiet, terwijl de ketel zijn huid al heeft verkocht.

Komen we aan bij onze absolute held van de avond. Na een waar Spartaans trainingsregime te hebben gevolgd in de ‘Joe-naait-het-steeds-of-amerika’ alwaar op grote hoogte werd getraind samen met zijn broer wist Youri Gerritse de volledige winst binnen te halen. Zijn trainer in de USA de weledele heer C. Ocknballs zei daarover het volgende ‘He treent ferry hard for tis metsj! Youri won on boord toe wit te weid piesus! Hie pleed a gout metsj agenst a gout pleejer from Mountains of Fringe!’ Dat lijkt me klare taal.

1

Youri is goed uit de opening gekomen en heeft het misschien niet overal even nauwkeurig gedaan maar heeft een mooie stelling overgehouden. Hier kan onze kloeke held door op d5 lopers te ruilen zijn en daarna op de damevleugel te breken een voorschot nemen op de overwinning. Youri deed dat niet en maakt het zichzelf nog dermate lastig dat de remise bijna getekend werd. Na een kleine onnauwkeurigheid van Zwart bleek die van ons toch te winnen. 1,5 – 2,5

Dan maken we een sprong in de tijd richting 14 november. Een uitwedstrijd naar dat andere Genootschap. Het Roosendaalsch Schaak Genootschap. De club waar Bo is groot geworden. ‘Dat kwam door al die minisnacks!’ Zei Jos Jacobs nog. Jos deed dus niet mee….Bart deed ook niet mee, want die moest een of ander Fries bedrijf wijs maken dat hij de ideale kandidaat is voor een salespositie. De enige positie waar Bart tot nu toe geschikt voor blijkt is hangend, rechts, op de bank. Daar is hij wel veel beter in dan ieder ander lid van SG KiNG, waarvan akte!

Gelukkig konden we een beroep doen op de voormalig Kopman van het RSG(!) Stefan Colijn. Stefan heeft aan EGO-ratingpunten ongeveer het dubbele van Jelle en zat dus ook minimaal 2x zo hoog dan ons toptalent! En zo kon het gebeuren dat de borden 1 en 2 van KiNG B tot niet zo heel lang geleden de borden 1 en 2 van RSG A waren. Dat lijkt me dus een redelijk goed beleid van ons Directeur Spelersaankopen.

Stefan won op bord 1 vrij vlot van Frank Lambregts. Ik kreeg het idee dat Frank redelijk snel voor een ouderwetse alles-of-niks ging en dat bleek dan ook uit te monde in helemaal niks.

Ondertussen besloot Rob Haast op bord 3 met wit Marc Naalden het vuur aan de schenen te leggen. Rob was op de motor naar Roosendaal gekomen, hij klokte volgens de lasergun van de politie midden en west Brabant een snelheid van 164 km/h. Dat was volgens de dienstdoende agent de hoogste score van de week en hij kreeg dan ook mooi certificaat als bewijs.

We komen erin bij de 18e zet voor wit.

2

Marc heeft hier en daar wat listige trucjes in de stelling willen bouwen, maar dit lijkt nu averechts te gaan werken. Je zou verwachten dat wit na een vrij natuurlijke zet als Pb3-c5 de witveldige loper altijd kan ruilen. Je hebt dan spel over de witte en zwarte velden, want ik zie niet hoe zwart zijn zwartveldige loper terug kan krijgen om al die velden te dekken. Dit was natuurlijk allemaal veel te logisch voor ‘De Dreun uit Dongen’. Waarom dit allemaal uitrekenen als je ook kan liquideren naar een eindspel met een pion minder! En zo geschiedde. 1-1

Komen we weer bij toptalent Jelle Mathieu die tegen de wedstrijdleider van de NBSB zat te schaken. Dat zijn nog eens tegenstanders! Als je al van ze weet te winnen kunnen ze je alsnog een 0 geven. Jelle vloog de witspeler direct naar de strot, maar dat had hij nog geforceerder kunnen doen.

3

Jelle kan hier door de manoeuvre h6-h5-h4 te spelen wit voor een lastig dilemma zetten. Door de witte loper te ruilen voor het paard op f5 en wit terug te laten slaan met de f-pion kan je gelijk breken met f7-f6. Dan heb je na een zet of 12 het witte voordeel direct geneutraliseerd. Ach ja, dat had hij kunnen doen. Jelle keek echter naar rechts, zag Rob een pion verliezen en dacht ‘’Dat kan ik ook!’’ Jelle frommelde nog wat door en warempel! Erik schoot een bokje, tot 2x toe. Door een ouderwetse dubbele aanval toe te laten op Paard en Toren kon Jelle alsnog de partij winnen. Lelijk, maar winnen is winnen.

Op bord 2 zat Bo met de zwarte stukjes te schuiven tegen Joris Kok. Ergens dacht ik dat ik na die kreupele stelling van Jelle en Rob eens aanstalten moest gaan maken om die ‘kleine van Kok’ omver te gaan duwen. Toen Jelle plotseling toch wist te winnen kon een licht tactisch remise aanbod (lees: lafjes) niet uitblijven. Joris had nog 12 minuten voor 22 zetten in een overwegende stelling. Na lang wikken en wegen besloot hij eieren voor zijn geld te kiezen en het aanbod aan te nemen. 2,5 -1,5 voor ons!

Het volgende seizoen schrijven we aan het einde 1x een verslag met daarin alle 7 ronden. Dat is tijdsbesparen en geeft U gelijk een kleine bloemlezing uit een seizoen met KiNG B. Voor de volgende ronde schrijft Bart van de Berg het verslag. Dat schrijf ik nu alvast op, want als het dan niet op de site staat dan kijkt niemand mij erop aan.

Ps. Het was fantastisch om weer eens terug te keren op het oude nest. Om dan ook nog 2 matchpunten mee te nemen naar Tilburg is een bonus. Zoals Stefan al zei: ‘’Blijft vreemd om tegen het RSG te spelen in plaats van met ze!’ Dan rest mij niets meer dan om met de woorden van Den Grootsten Voorzitter van Het Roosendaalsch Schaak Genootschap af te sluiten.

Immer de Uwe,

Bo de Veth