SG KiNG B net iets beter Kampioen, dan KiNG A!
– 19,5 bordpunten om 19 bordpunten

Ons B-team heeft bewezen met de absolute kampioensdruk om te kunnen gaan, na een epische finale tegen RDS A met een hemeltergend slotstuk der Kopmannen. De slotronde in klasse D2 kon geen mooier affiche hebben. De nummers 1 en 2 tegenover elkaar in een rechtstreeks duel. KiNG met het thuisvoordeel en de wetenschap dat het aan een gelijkspel genoeg had en RDS dat als enige opdracht had de match en daarmee het kampioenschap te winnen.

11 vergaderingen, 35 telefoongesprekken, 67 mailberichten, 394 whatsapps en 2 vieze linkjes moesten er aan te pas komen om tot een licht gewijzigde opstelling te komen. Carl Kuntze (3 uit 4) en Jelle Mathieu (3 uit 3) werden gepasseerd ten faveure voor een ratingoverwicht. Beide Genoten kregen een aanzienlijke vergoeding aangeboden voor een reservebeurt. Dat deze werden afgeslagen kan er enkel en alleen op duiden dat de teamleider van KiNG A zich binnenkort zal melden voor deze nu al monumentale schakers.

Lichte consternatie bij het begin van de partijen. Bord 4 Jos Jacobs had enige vertraging opgelopen bij zijn vrijwilligerswerk voor de AA. Dat Jos daarna het werelduurrecord snelwandelen heeft verbroken om zo snel mogelijk op locatie te zijn werd door bijna alle aanwezigen gezien als een teken van een groot sportkampioen. Dat men na zo een buitenaardse inspanning kleine moeite heeft met de hand-oogcoördinatie en lichte vermoeidheid is niet meer dan logisch. Enkel de wedstrijdleider leek zich (gedurende de hele partij!) meer bezig te houden met Jos, dan met zijn eigen werk.

Jos schoot dan ook getergd uit de startblokken tegen Ad Verhagen. Met de witte stukken bereikte Jos de volgende stelling bij de 24e zet.

Jacobs1

Hier lijkt de zet 24. Lf4-c1 de angel uit het zwarte spel te halen. Ik zie dan niet echt meer veel spel voor het stuk dat wit simpelweg voor staat. Echter door het continue ge-etter van de dienstdoende wedstrijdleider raakte Jos dusdanig van slag dat het wachten was op een lelijke mispeer. Deze kwam er 5 zetten later,  Ad Verhagen sloeg direct onverbiddelijk toe door met zijn Torens de witte stelling open te rijten.

Wat volgende was een scheldkanonnade en niet te misverstane handgebaren van Carl Kuntze en Jos Jacobs richting de arbiter. Jelle Mathieu wist de situatie te sussen voordat het tot een handgemeen kon komen. De beveiliging nam echter de 3 KiNG-leden mee waardoor ook alle supporters van B uit de speelzaal werden verwijderd.

Youri Gerritse wist als geen ander wat hem te doen stond. Met de 0-1 tussenstand op het scorebord moest er hoe dan ook een punt uit worden gesleept. Op bord 2 kreeg hij met de witte stukken een vrij scherpe stelling tegen Martijn Bax. Door stug te verdedigen tegen onze kloeke held behield Martijn het materiële evenwicht, maar wel een van de meest verschrikkelijke Lopers die sinds tijden gezien zijn in Tilburg. Zie diagram voor bewijs.

Gerritse1

Met een pion meer en de actievere stukken liet Youri zien over een positionele rating te beschikken waar de meeste leden van KiNG A enkel van kunnen dromen. 1-1!

Niet veel later was Rick van Loy op bord 3 klaar. Rick kreeg niet bijzonder veel voor elkaar met de zwarte stukken tegen Bert de Laat, sterker nog: het was weer eens ouderwets billenknijpen met onze Nestor. Rick gaf een pion voor een cappuccino, maar dat bleek enkel voor zijn smaakpapillen een gunstige ruil. In een ongelijk lopereindspel hield Bert 2 verkeerde pionnen over en was remise dus het maximale haalbare voor ons Genootschap. 1,5 – 1,5 voor de oplettende lezer.

Dan naar bord 1 waar papa in spé Bo de Veth een lastig en vooral minder eindspel aan het verdedigen was tegen de in uitstekende vorm verkerende John ten Ham. Een episch 14 uur durend gevecht, waarbij zelfs de slag om Troje schrilletjes af zou steken. Nimmer in de historie van het schaakspel was Caissa zo fortuinlijk als op de 15e maart in Tilburg.

In de volgende stelling heeft John met wit al enkele kansen gemist. De enige reden voor hoop was het feit dat Bo gesterkt werd door het feit dat Michel Breuer ook zijn team (SP-AR-TA!) aan het kampioenschap kon helpen. ‘Dan kan iedereen het!’

Veth1

Hier kwam de zwartspeler in zijn element. Met nog luttele seconden op de klok voor beide spelers besloot Wit in al zijn wijsheid eerst de Koning naar de f-pion te brengen. Zwart kan de g-pion snoepen en daarna is het nog een 2-1-situatie op de damevleugel. Met Michel Breuer als Ausputzer weet je dan dat het punt gered gaat worden.

Veth2

Michel staat op c8 en verlaat zijn post niet meer! Met deze remise werd de match en het kampioenschap binnengehaald. Na een minuut waarin het publiek de grote winnaar zou blijken brak er een waar volksfeest los in heel Tilburg. Dat het B-team uiteindelijk over 7 ronden ook nog eens een beter doelsaldo kende dan het zo opgehemelde A-team lijkt een bevestiging richting de gevestigde orde over het ongekende potentieel van deze jonge halfgoden.  Enkel het officiële protest van de wedstrijdleider zou nog roet in het eten kunnen gooien.

Reacties teamarts Eristov Biemanov en de heer Jos Jacobs

Naar aanleiding van het protest dat is ingediend door de wedstrijdleider tijdens de avondcompetitiewedstrijd tussen KiNG B en RDS A van 15 april j.l. zien zowel de speler als de teamarts genoodzaakt zich te verdedigen tegen deze zeer kwalijke vorm van smaad en laster.

“De heer Jacobs heeft al enige tijd op een recept een medicijn Meldonium genaamd  met de werkzame stof LQCG, in de volksmond ook wel bekend als LiQuid CouraGe. Dat de heer Jacobs daarna met diverse etens- en drinkwaren zou trachten de zogenoemde intoxicatie te verdoezelen moet ik dan ook stellig richting het land der fabelen verwijzen. In geen enkel reglement is terug te vinden dat het nuttigen van 5 koffie, 4 cola en een dubbele tosti verboden is.” Aldus de Russische teamarts van SG KiNG B.

“Vanaf het moment van binnenkomen werd ik onheus bejegend door de wedstrijdleider. Hij liet geen moment onbenut om mij uit mijn concentratie te halen en daarmee zowel mijzelf als KiNG ernstig te benadelen. Na een woordenwisseling waarin ik direct werd beticht van het gebruik van stimulerende middelen (lees: doping) door de arbiter werden alle emoties mij teveel. De spanning van de wedstrijd, het voortdurend treiteren, de kleineerde toon en de arrogante houding ontlokte mij een zekere uitspraak. Dat de wedstrijdleider dat heeft opgevat als ‘fellatio plegen met zichzelf!’ is bewijs dat de beste man net zo goed hoort als dat hij zijn functie als arbiter kan vervullen. Dat ik evenwel daarna een document uit zijn handen zou hebben gegrist en daarmee mijn billen zou hebben schoongemaakt is pertinente onzin. Dat ik verloor is enkel en alleen de schuld van de wedstrijdleider, ik tref absoluut geen blaam in heel deze kwestie. Een disciplinaire straf voor mij zou absurd zijn. Dat de ethische commissie mogelijk stappen zou ondernemen tegen de dienstdoende arbiter zou mij uiteindelijk allerminst verbazen,” Was getekend Jos Jacobs.

Uitspraak binnen twee weken.