Vrijdagavond (8-12) moest KiNG A in het vertrouwde Boulevard Café aantreden tegen Stukkenjagers B. Nadat de vorige ronde van Stukkenjagers A werd gewonnen zou nu toch logischerwijs ook B verslagen moeten worden. Om dit zo te laten geschieden waren er echter wel bijzondere krachten nodig. Deze krachten kwamen naar voren in het meesterkoppel Bert en Messi.

Na al 16 zetten kwam topspeler Bert van den Barg al een volle toren voor tegen Kienfong Lie Kwie. Kien leek deze bewust weg te geven om daarvoor wat matdreigingen op te zetten, maar onze Bert was hier niet van onder de indruk en rokeerde gewoon kort en riep nog maar eens hard door de zaal: “Motte komme dan jonguh meeuw toruh minder”.  Dit liet Kien niet zomaar voorbij gaan zonder dan ook daadwerkelijk te komme. Hij probeerde zijn paard naar binnen te spelen om mat te gaan zetten, maar Bert bleef rustig deed gewoon goede zetten, wisselde wat stukken af en ineens waren alle matdreigingen weg. Kien probeerde dan maar de pion op d2 te winnen, waarna zijn pion op d3 zowaar gevaarlijk kon worden. Ondanks een korte rokade deed Bert gewoon g4! Hoe komt hij nou op zo’n zet? Dan moet je wel aardig mental zijn om zulke zetten te verzinnen. Bert zei er zelf het volgende over: “Jullie snappen er gewoon geen kut van, ik ben misschien wel gewoon de beste speler van de wereld”. Kien beaamde deze veronderstelling en gaf meteen op. G4 was natuurlijk gewoon een geweldige zet! 1-0 voor KiNG A.

Iets later kwam er een remise aanbod van de kant van Stukkenjagers B. Op bord 2 was het Sebastiaan Dijksman die net het voordeel van Jordy had laten verdampen en dus dan ook maar snel remise aanbood. De hele partij leek er allemaal niet zo veel aan de hand, al bleek dat beide spelers een andere kijk hadden op de stelling en over bepaalde zetten die wel en niet goed zouden moeten zijn. Toen Jordy eenmaal iets beter kwam te staan, zag hij toch een vrij simpele zet over het hoofd en moest daarmee een stuk en dame afruilen en daarbij kwam er een dubbelpion op de f-lijn en een isolanie op de h-lijn. Toen het remise aanbod dan ook kwam besloot hij deze aan te nemen gezien hij zijn eigen pionnenstructuur niet vertrouwde en Bert al voor de 1-0 had gezorgd. In de analyse bleek een remise een logisch gevolg van de stelling. 1,5-0,5 voor KiNG A.

De overwinning werd binnengeschoten door supersub Messi. Op deze avond werd onze invaller door meerdere personen vergeleken met Messi en daarom is Mark Haast tegenwoordig alleen nog maar bekend onder de naam Mark Messi. Door weer eens een tekort aan spelers, moest de supersub maar weer eens gebeld worden of hij toevallig ons nog een keer uit de brand kon helpen. Hij moest natuurlijk eigenlijk naar de waterpolo training, maar goed Messi hoeft toch helemaal niet te trainen joh? Zo compleet als hij al is wint hij toch wel. Achter het schaakbord, in het zwembad, voor deze man is niets te veel. Deze gedachtegang deed hem dan ook overtuigen om ons te komen helpen om ons richting behoud te gaan spelen. Op bord 1 mocht hij het met zwart opnemen tegen Lex Karstens. Lang leek er niet zoveel aan de hand en leek wit lichtelijk beter te staan. Mark Messi bleef echter gewoon lekker rustig schaken en geloofde wel dat het goed zou komen. Ineens zag hij met zijn geweldige inzicht wat ruimte liggen, rende zo snel als hij kon over de juiste velden, ontweek nog een paar beenbrekende slidings van de stukken van Lex en schoot vervolgens de 1-0 binnen. Daarmee schoot hij voor de tweede keer de overwinning binnen voor KiNG A. 2,5-0,5 voor KiNG A. Mark was tevens zo blij met de overwinning dat hij de uitslag meteen op zijn shirt liet drukken.

Mark met zijn net bedrukte shirt

Als laatste was Rick nog op bord 3 bezig tegen Ron de Veen. Hier werd lange tijd vrijwel niets geslagen en werd er een hele strook aan pionnen neergezet. Het was wachten totdat hier ooit een afwikkeling ging plaatsvinden waardoor ook de stukken meer in het spel betrokken gingen worden. Dit gebeurde, er werd het nodige geruild en Ron won hierbij een pion. Ron probeerde dan ook wel even de winst binnen te halen, maar zag niet hoe hem dit ging lukken in een eindspel met toren+loper en de nodige pionnen. Met dezelfde kleur loper en een pluspion was iets langer doorspelen een logische keuze geweest, maar waarschijnlijk deed de 2,5-0,5 stand hem niet motiveren om nog alles uit zichzelf te halen en voor het volle punt te gaan. Rick accepteerde dan ook meteen zijn remise aanbod en zorgde daarmee voor ons 3e bordpunt. Eindstand: 3-1 voor KiNG A.

Hierbij nog de persoonlijke uitslagen:

  1. (z) Mark Messi (2319) – (w) Lex Karstens (1891)                               1-0
  2. (w) Jordy Schouten (2081) – (z) Sebastiaan Dijksman (1949)            0,5-0,5
  3. (z) Rick van Loy (1942) – (w) Ron de Veen (1919)                             0,5-0,5
  4. (w) Bert van den Barg (1694) – (z) Kienfong Lie-Kwie (1833)             1-0