Eind deze maand staat de volgende Masterclass op het programma. Omcirkel deze datum (28 mei) maar alvast in je agenda, want niemand minder dan Matthew Sadler is bereid om die vrijdag zijn kennis met ons te delen! In het Nederlands, welteverstaan. Een introductie is misschien wat overbodig, maar nu we toch bezig zijn… Eerst maar eens wat feitelijke gegevens.

Volledige naam: Matthew David Sadler
Titel: Grootmeester
Hoogste (en huidige) rating: 2694
Kampioen Groot-Brittannië: 1995 en 1997 (met Michael Adams)

Uit het bovenstaande kun je opmaken dat Sadler aardig bedreven is in ons edele spelletje. Al op 14-jarige leeftijd weet hij beslag te leggen op de IM-titel. De grootmeestertitel liet nog even op zich wachten (5 jaar), maar ook die was voor zijn 20ste levensjaar binnen. Na Michael Adams en Nigel Short was hij de nieuwe ‘rising star’ aan de andere kant van de Noordzee. Sadler is zelf het meest trots op zijn resultaten voor het Engelse team. Met 10,5 uit 13 wint hij de gouden medaille op bord 4 tijdens de Olympiade van 1996 in Yerevan. Een jaar later wint Engeland de Europese teamkampioenschappen in Pula. Sadler heeft een belangrijk aandeel met een zilveren medaille op bord 4 (met een score van 7 uit 9).

En toen… was het tijd om te stoppen als professional! In 1999 pakt de vriendelijke Engelsman zijn biezen en vertrekt naar Nederland om aan de slag te gaan bij een groot technologiebedrijf. Hij strijkt neer in Amersfoort en de schaakstukken worden aan de wilgen gehangen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in 2010 maakt Sadler zijn comeback. En hoe! Met 7 uit 7 wint hij het jaarlijkse Bevrijdingstoernooi in Wageningen, voor kanonnen als Timman, Fridman en Nijboer.

Maar hier blijft het niet bij. In 2011 besluit Sadler samen met drie clubgenoten van S.G. Amersfoort een klassiek toernooi in Barcelona (Sants) te spelen. Van die drie clubgenoten komt één er vast bekend voor… namelijk onze eigen Bram van den Berg! Dat wordt dus niet heel de dag voorbereiden voor Sadler, maar zo nu en dan ook een beetje ontspannen. Dat blijkt een gouden combinatie. Sadler wint het toernooi met 8,5 uit 11, onder andere door in de laatste ronde Jan Smeets te verslaan. Kort daarna volgt een nieuwe indrukwekkende toernooizege. Het Oslo Chess International 2011 wordt gewonnen met een score van 8 uit 9. TPR? 2849! Voor iemand die zichzelf een amateur noemt, is dat toch vrij aardig.

Verder kun je Sadler natuurlijk ook kennen van zijn stukjes in New In Chess. Met veel plezier schrijft hij daar over de nieuwe schaakboeken die ten tonele verschijnen. Over schaakboeken gesproken… Sadler heeft er zelf ook een aantal geschreven. En niet zonder succes, want ze hebben al de nodige prijzen in de wacht gesleept. Van zijn debuut “The Slav” uit 1997 tot de meest recente publicatie uit 2019, “Game Changer” (een coproductie met Natasha Regan). In “Game Changer” staat AlphaZero centraal, een kunstmatig intelligentiesysteem dat zichzelf heeft leren schaken en alles en iedereen verslaat. Het zou zomaar kunnen dat we hier tijdens de Masterclass verder op ingaan!

Kortom, noteer vrijdag 28 mei alvast in je agenda. We beginnen zoals gebruikelijk om 20:00 uur. Te zijner tijd zal er meer informatie volgen. Kun je niet wachten tot het zover is? Dan heb je hier alvast een voorproefje.

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.