Het is zondag 15 december 2019. De topper Feyenoord – PSV staat op het programma. “Topper”? hoor ik u denken. De nummer 4 speelt tegen de nummer 9! Toch durft de stadionspeaker het aan deze wedstrijd het etiket topper mee te geven. Tijdens het afscheid van Tonny Vilhena schijnt nog even het zonnetje. Dat verandert na het eerste fluitsignaal van Bas Nijhuis, iets over half drie. De zon verdwijnt achter de wolken. Het begint te miezeren. Op de tweede ring zitten medebestuurslid (en die hard-Feyenoord fan) Jordy Schouten en ik in vak UU. Helemaal droog zitten we niet, want de gure wind waait ook onder het dak aan de oostkant van De Kuip.

“Wat was dat eigenlijk, vorige week vrijdag?” vraagt Jordy terwijl hij een slok van zijn bier neemt. Mijn bloeddruk gaat omhoog. Hij doelt natuurlijk op de avondcompetitiewedstrijd tegen HSC. Na het gelijke spel tegen De Stukkenjagers in ronde 2 is er opnieuw niet gewonnen. En als teamleider ben ik natuurlijk verantwoordelijk. “Uhhh, we misten een aantal basisspelers” stotterde ik uit, me volledig bewust van het feit dat dat natuurlijk geen excuus is. Jordy, extern wedstrijdleider van het zooitje ongeregeld bij KiNG, had er namelijk voor gezorgd dat we beschikking hadden over twee prima invallers.

Vol goede moed begonnen we dan ook aan de wedstrijd. Het (rating)overwicht was aanzienlijk en met minder dan een overwinning werd geen genoegen genomen. Toch kwamen we al snel op achterstand. Justin Senders sloeg een pionnetje op a2 met zijn dame. Na Ta3 was er echter geen weg meer terug. Dame kwijt, en niet veel later kon Justin tegenstander Maarten Smit feliciteren met de overwinning. Geen lekker begin, maar op de overige drie borden was er weinig aan de hand.

Cees IJzermans was tegen Johan Wuijts uitstekend uit de opening gekomen. Zwart had een zwakte op d5, de witte paarden hadden een hoop mooie velden en de koning van Johan was in het midden blijven hangen. Een modelpartij leek in de maak. Leek, want toen Johan met zijn toren binnenkwam op d3 was het allemaal niet meer zo makkelijk. Cees raakte de controle over de stelling kwijt en Johan wist steeds meer dreigingen in de stelling te vlechten. Op het juiste moment werd door Cees aan de noodrem getrokken. Hij wikkelde af naar een enkel toreneindspel. En zoals u weet, zijn die allemaal remise.

Halverwege is de tussenstand dus 0,5–1,5 in het voordeel van de Helmonders. Maar de stijgende lijn was ingezet. Van een nul, naar een halfje, naar een… Met de zwarte stukken mocht ik het opnemen tegen Jerzy Cebula. Geen gemakkelijke tegenstander, want zowel tegen De Drie Torens als tegen HMC had hij van een hoger gerate tegenstander weten te winnen. Ik was dus gewaarschuwd. Jerzy offerde een pion in de opening. Vanwege de onhandige opstelling van de zwarte stukken leverde dit voldoende compensatie op. Het daarop volgende stukoffer was echter iets te veel van het goede.

De stand was weer in evenwicht en alle ogen waren gericht op de partij tussen Youri Gerritse en Pascal Boudewijns. De Scandinaviër van Pascal werd met positionele middelen aangepakt. Youri verbeterde rustig zijn stelling, en Pascal volgde zijn voorbeeld. Een hoop stukken werden geruild en wat overbleef was een toreneindspel met voor beide spelers een handjevol pionnen. Langzaam maar zeker wist Youri progressie te boeken. Pascal had twee verbonden vrijpionnen, maar die liepen nou eenmaal langzamer dan die ene ver opgerukte g-pion van Youri. Toen ook Youri zijn d-pion bijna aan de overkant was, leek het pleit beslecht.

Maar zoals u weet, zijn alle toreneindspelen remise. Zo ook deze! Precies op het juiste moment offerde Pascal zijn toren tegen beide vrijpionnen. Hij hield een a-pion over, en de witte koning stond te ver weg om die pion onschadelijk de maken. Youri moest zijn toren geven voor de pion, met remise als resultaat. Ondanks de verwoede pogingen van Youri zat er dus niet meer in dan een 2-2 gelijkspel.

En hoe eindigde het in De Kuip? PSV begon sterk, maar na het openingsdoelpunt van Steven Berghuis kwamen ze er niet meer een te pas. Berghuis maakte nog twee doelpunten vanaf de stip, en de tegengoal van Gastón Pereiro kwam (veel) te laat. Deze 3-1 nederlaag was een nieuwe domper voor PSV-coach Mark van Bommel. De harde kern kon het niet laten om de bekritiseerde trainer op de schop te nemen. ‘Mark neem je rotzooi mee’ klinkt er uit het vak met de meest fanatieke Feyenoordsupporters. Een dag later wordt hij ontslagen.

“Zo gaat dat, als een team niet presteert” zegt Jordy met een doordringende blik. De boodschap is duidelijk. KiNG A moet weer gaan winnen, want anders…