Het LBV NK Lightning Chess is weer terug van weg geweest. En daar zijn veel schakers erg blij mee. Want wie wil nou niet zo’n 40 potjes op een dag snelschaken? En dat ook nog eens in het prachtige Willem II Stadion!

Meer dan 130 deelnemers hadden zich gemeld voor het snelste schaaktoernooi van Europa. Speciaal voor het 150-jarig jubileum van de KNSB speelden we dit jaar met 150 seconden per persoon per partij. Voor sommigen was de extra halve minuut een zegen, anderen gaven aan dat het ’toch wel wat langzaam’ is. Hoe dan ook, de echte liefhebbers van het snelschaken gaven acte de présence afgelopen weekend.

Toen we om 10.00 uur de deuren openden voor de inschrijving stonden de eerste fanatiekelingen al te wachten. En wat elk jaar weer prachtig is om te zien, is dat veel deelnemers meteen beginnen met snelschaken. Even inkomen op zo’n lange schaakdag. En niet alleen voor het toernooi werd er geschaakt. Ook in de pauzes en na het toernooi konden sommigen geen genoeg krijgen van het mooiste spel ter wereld.

De opzet van het NK Lightning is overgenomen van de succesvolle edities die in Apeldoorn werden georganiseerd van 2002 tot en met 2009. Ik denk nog altijd terug aan de geweldige toernooien daar. En toen het NK Lightning in Apeldoorn stopte, hebben we als KiNG de stoute schoenen aangetrokken en het mooiste toernooi van Nederland naar Tilburg verhuisd. Sinds 2015 organiseren we het toernooi met enorm veel plezier. Het enige nadeel dat ik ondervind, is dat ik zelf niet mee kan doen. Maar, misschien is het organiseren nog wel leuker dan zelf meedoen.

Goed, we speelden dus het gebruikelijke format met 28 voorronden die bepalen in welke finalegroep spelers worden ingedeeld. Onder de formidabele leiding van arbiter Frans Peeters en indelingsdeskundige JP Hendriks liepen we de hele dag strak op schema. We hadden hetzelfde speelschema aangehouden, ondanks een minuut extra per partij. Doordat ook de deelnemers zich uitstekend hielden aan de regels, het schema en de vraag om sportiviteit werd deze editie een van de meest succesvolle die we als KiNG hebben georganiseerd.

Het toernooi was weer zeer sterk bezet. Hoewel we mogelijk wat toppers miste door het reguliere NK dat een dag later begon, was het deelnemersveld weer een om je vingers bij af te likken. Met een gemiddelde rating van boven de 2000 én een mooi gespreide ratingverdeling én deelnemers uit meerdere landen én deelnemers van alle leeftijden beloofde zaterdag een prachtig toernooi te worden. En die verwachting is uitgekomen.

Na 28 potjes in de voorronden hadden 16 spelers zich geplaatst voor de kroongroep. Daarin zouden zij uitmaken wie zich mocht kronen tot Nederlands Kampioen Lightning Chess 2023.

De kroongroep bestond uit heel wat verwachte namen van extreem sterke schakers. Bijna allemaal zijn ze GM, IM of FM. Alleen Wesley Vermeulen en lokale legende Mark Clijsen hebben geen titel.

Vooraf werden een paar spelers getipt als favoriet. De twee namen die het meest werden genoemd waren drievoudig Nederlands kampioen Lightning Chess Hing Ting Lai en kersverse Grootmeester Thomas Beerdsen. Een enkeling dacht dat Liam Vrolijk of Mark Timmermans het toernooi op zijn naam zou gaan schrijven.

In een prachtige finalegroep leek het erop dat Hing Ting het niet ging halen, omdat hij verloor van Liam. En ook Thomas Beerdsen startte de finale met 0 uit 2. Een klap die hij niet meer te boven kwam. De Duitse IM Ilja Schneider was wel iemand die lang in de top van het klassement meedeed. Maar uiteindelijk moest hij het – qua punten – ook  afleggen tegen de winnaar van het toernooi: Liam Vrolijk. Liam wist het voor elkaar te krijgen om geen enkele partij te verliezen in de kroongroep van het toernooi. Sterker nog: hij verloor het hele toernooi geen enkele partij. Hij speelde wel vijf keer remise in de kroongroep en incasseerde daarmee slechts 2,5 verliespunten in 15 partijen. En omdat de spelers eronder wel van elkaar verloren was het de jongste Grootmeester van Nederland die met de eeuwige roem, de prachtige beker én een geldprijs van € 500 ervandoor ging. Liam Vrolijk = Nederlands Kampioen Lightning Chess 2023.

Alle (individuele) uitslagen zijn te vinden via https://www.livechess.nl/nkl23/

Naast zijn uitstekende arbitrage heeft Frans Peeters ook nog tijd gevonden om foto’s te maken van het toernooi. Deze zijn te hier vinden. Op de facebookpagina van SG KiNG vind je ook nog foto’s (link).

Wij danken iedereen die heeft meegedaan met het toernooi, alle vrijwilligers die hebben geholpen met de voorbereiding en de organisatie op de dag zelf en uiteraard onze sponsoren die het toernooi hebben mogelijk gemaakt. Op naar het NK Lightning 2024!

 

Categorieën: Algemeen

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.