KiNG is hard op weg naar een dubbel kampioenschap. Vrijdagavond werd zowel Dubbelschaak A (3-1) als ODI A (4-0) verslagen en zodoende mogen we trots constateren dat we in zowel klasse 1B als 2D de koploper zijn. En dat kan nogal wat consequenties hebben. Bij aanvang van dit seizoen was er een verhitte discussie op de bestuursvergadering. Posities stonden onder druk, er werd zelfs met opstappen en afzetten gedreigd. Secretaris Biemans was op deze bestuursvergadering stellig: “Mocht er een dubbel kampioenschap komen, dan komt er onbeperkt drank, bitterballen en vrouwen voor ieder lid van onze 31-koppige selectie. DAT HEB IK…ehhhh…WIJ VERDIEND!!” Penningmeester van Loy schudde zijn hoofd: “Dit loopt uit de klauwen jongens”. PR&Sponsoring-verantwoordelijke Jacobs was eindelijk op zijn vakgebied: “Ik weet nog een goedkope tortelkit! De beste venustempel van de DDR!” Voorzitter Jansen, kalm, bedachtzaam en genuanceerd als altijd: “Heren, heren…”

Uiteindelijk bleek alleen de Veth tegen het plan te zijn. Een motie van wantrouwen en een tientje onder tafel deden hem echter als een blad aan de boom omslaan: Het bestuur stemde bij een dubbel kampioenschap unaniem voor een bacchusviering inclusief dames van plezier.

En dat geeft natuurlijk motivatie. Tegen v/d Berg jr en v/d Berg sr hoef je dit vooruitzicht maar te noemen en men ziet pretoogjes en kinderen die in hun gedachten in een grote, rode snoepwinkel bivakkeren. Om te beginnen met v/d Berg senior:

Knipsel

Rob van Meurs-v/d Berg sr, stelling na 22.Lb5

Wit heeft zijn stukken ietwat onhandig neergezet. v/d Berg sr. is er als de kippen bij om hier zijn slaatje uit te slaan: 22…,Lxd4! (22…,Dd5! Met hetzelfde idee was eveneens sterk) 23.Lxe8, Dd5! Een mooi thema, waarna wit gedwongen werd om 24.Lxf7+ te spelen, met een mooie stelling voor zwart. De lopers bleken Rob te machtig. Het mat is nog alleraardigst:

Knipsel1

Rob van Meurs-v/d Berg sr, stelling na 35.De2

35…,Dh3!#

Een uitermate spannend gevecht ontspon zich aan bord 1. v/d Berg jr, onverschrokken en onvermoeibaar, had een week vrij genomen van zijn werk om zich voor te bereiden voor deze belangrijke partij. Bart belde mij woensdagavond. “Bob, die Burg pak ik gewoon. Zijn openingsrepertoire zit vol gaten. Het is net een grote Maasdammer kaas. Ik weet niet wat ik moet spelen tegen hem, alles lijkt goed!”. Bleek v/d Berg jr. zich al 5 dagen opgesloten te hebben in een hutje op de hei. Stapels schaakboeken, analyses van een meter hoog, een baard waar menig IS-aanhanger u tegen zegt.

baard

v/d Berg jr voor zijn hut, 2-12-2015

De partij vloog van start. Acht zetten keiharde theorie werden razendsnel uit de mouw geschud door onze kopman. In de Chichikovski-variant van het tweepaarden in de nahand-spel van de Ufimtsev-verdediging had onze bolleboos thuis onderstaande stelling urenlang op het bord gehad.

Knipsel2

Brent Burg-Bart v/d Berg, stelling na 9.Lb3

In zijn uitvoerige analyse bleek hier 9…d5!! in hogere zin gewonnen. “De rest is techniek”, liet v/d Berg optekenen. Echter, op het moment dat v/d Berg naar zijn d-pion greep, kwam er een hapering. Magnetisering, zoals u wilt. Links…rechtdoor…links…rechtdoor…links!! De grijpgrage klauwtjes konden het toch niet laten: 9…dxe5?! Een schoolvoorbeeld van zand in de machine. Hij was zo dichtbij…Wit bleek een kleine plus te hebben, maar v/d Berg ligt niet zomaar op zijn (flinke) rug. Het bleek een ware marathonpartij te worden, en slechts na urenlang de beste zetten gevonden te hebben, kon Burg zijn zwaarbevochten punt bijschrijven. Wat een man, wat een pot!

Bij Jansen was het weer het aloude liedje. Kunst- en vliegwerk, meer geluk dan wijsheid.

Bij ‘The Schout’ zat er meer niveau in de partij en speler.

Knipsel3

Schouten-v/d Elzen, stelling na 13…,Dc7

Schouten heeft de opening uitstekend aangepakt en heeft hier al een mooie stelling bereikt. Middels de krachtzetten 14.h3!, Le6 15.Pg5!, Pc6 won wit iets later een stuk en de partij.

Knipsel4

Schouten-v/d Elzen, stelling na 15…,Pc6

Wie in de bovenstaande stelling na 15…,Pc6 de zet 16.Lc4!!, had gevonden, met als pointe 16…,Lxc4 17.Pb5!! mag zich melden bij het bestuur voor levenslang gratis lidmaatschap van SG KiNG.

In KiNG B, door teamcaptain de Veth liefkozend ‘wunderkinder’ genoemd, zit misschien wel meer talent dan in A. Jelle Mathieu, een van de grootste talenten van Nederland, wist deze keer Vissers om te leggen.

Knipsel1

Vissers-Mathieu, stelling na 22.Tg3

Jelle heeft een beest van een loper op b7 gezet (middels de eenvoudige doch doeltreffende methode 1…,b6 en 2…,Lb7) en het is nu tijd om de stelling open te breken.

22…,e5!

Een sterke zet die wit meteen voor grote problemen stelt. Zowel 23.fxe5 (23…,f4!) als 23.Tf1 (23…,exf4 24.Lxf4,Pxf4+ en 25…,Txd2+) verliest nu een stuk. Sterk spel door Jelle.

Een ander talent is Carl Kuntze. Hij schaakt pas sinds kort, maar is nu al een uitermate intelligente en lepe schaker.

Knipsel

Kuntze-v/d Wielen, stelling na 5…,b6

v/d Wielen heeft zojuist 5…,b6 gespeelt en ‘Unser Carl’ heeft hem door. Wit speelt 6.c3! en v/d Wielen trapt er met beide benen in: 6…,La6? 7.Lxa6, Pxa6 8.Da4+ en Carl won de partij op strakke wijze.

Knipsel4

 

 

 

 

 

 

 

 

van Loy-de Boorder, stelling na 15…,f6

Wit heeft al een mooie stelling maar na zwarts’ laatste zet gaat het snel: 16.Pe4!+- en het punt volgde snel.

Als laatste de partij van Youri. Deze kende een aantal hoogtepunten, die ik hier graag met u deel:

IMG_0001

Youri heeft zojuist aan de bar een overheerlijk speciaalbiertje gehaald. Als een waar purist kijk hij hier verlekkerd op het etiket waar dit brouwsel vandaan komt. Komt het uit de buurt? Wordt het ambachtelijk gebrouwen in België? Een kenner wil alles weten.

IMG_0003

Let goed op hoe een waar levensgenieter zijn biertje inschenkt. Youri gebruikt hier de bekende ‘linksom-draai-door-techniek’. Men begint linksboven aan het glas, en probeert dan met elips-achtige bewegingen het brouwsel in te schenken en tegelijk verticaal neerwaarts te drukken.

IMG_0007

Missie volbracht. Zie hier een échte liefhebber. Een vol punt kon dan ook niet uitblijven.

Het was een mooie dag.

 

 

KiNG A-Dubbelschaak A 3-1

1.Bart v/d Berg-B. Burg 0-1

2.Bob Jansen-M. v/d Meijden 1-0

3.Bram v/d Berg-R. van Meurs 1-0

4.Jordy Schouten-M. v/d Elzen 1-0

KiNG B-ODI A 4-0

1.Youri Gerritse-J. Wilsch 1-0

2.Rick van Loy-C. de Boorder 1-0

3.Jelle Mathieu-H. Vissers 1-0

4.Carl Kuntze-N. v/d Wielen 1-0