Na alle uithoeken van zuidelijk Nederland te hebben gehad is het ons nu eindelijk gelukt om de volgende ronde dichtbij huis te spelen. In de kwartfinale (of laatste voorronde?) mogen we het opnemen tegen HMC Den Bosch. Of we dit in Tilburg gaan spelen of in Den Bosch is nog niet duidelijk, maar na wedstrijden in Goes, Maastricht en Arnhem voelt dit al snel als een thuiswedstrijd.

Maar voordat we zover waren, moest er afgelopen week afgerekend zien te worden met ASV uit Arnhem. Gezien ASV de vorige ronde nog knap onze stadsgenoten ‘De Stukkenjagers’ wisten uit te schakelen waren we vooraf al goed gewaarschuwd. Vol goede moed reisden we af naar Arnhem om ervoor te zorgen dat niet nog een Tilburgse ploeg het strijdtoneel in de KNSB beker moest gaan verlaten.

Na ongeveer een uur spelen liep de teamcaptain langs de borden en zag er nog vrij weinig spannends. Bram had een typische Bram stelling, pionnetje minder, wel wat leuke ideeën en spel en ja hier kan dus nog alles gebeuren. Mark had met de witte stukken een iets prettigere stelling te pakken, waar ik wel vertrouwen had dat Mark dat op zijn manier wel steeds verder wist uit te melken. Zijn eigen bord was misschien op dat moment wel het minste van allemaal. Niet veel aan de hand, maar toch de opening niet helemaal lekker gespeeld. Zie onderstaande stelling:

Wit heeft zojuist 12. cxd5 gespeeld. Waarom kan zwart niet terugslaan met 12…Pxd5?

Iets om even over na te denken, wat ook ondergetekende tijdens de partij mocht doen.

Ten slotte was Cees nog bezig op bord 4. Ondergetekende zag een ietwat onprettige stelling en had het gevoel dat Cees al wat minder stond. Iets later hoorde hij echter dat hij ouderwets had moeten tellen. Cees had misschien niet de meest prettige stelling, maar had wel een gezonde boer meer. Gezien de stelling maximaal iets minder was, leek de pion toch serieus voordeel te geven. Prognose? Lastig, maar laten we het houden op 2,5 – 1,5 in ons voordeel.

Bram kreeg de kans zijn pion terug te winnen, maar zijn spel moest hij daarvoor wel opgeven. Snel gelijk maken en akkoord gaan met een halfje dan maar? Dat lijkt me niet des Brams. Hij probeerde nog wat, wist steeds beter te komen staan, maar vergat pardoes zijn toren op tijd te redden. Bram offert wel vaker materiaal, maar helaas was dit een misser. 0-1 voor ASV.

Als tweede was het Cees die klaar was. Hij wist na zijn eerste pion al redelijk snel een 2e te winnen, tegen een ietwat lelijke koningsstructuur. Dit was echter te weinig compensatie en Cees ging dan ook snel richting de overwinning. Een paar tactische grappen en het was nog zowaar mat ook. Goede partij van Cees! 1-1.

Ondertussen had Mark waargemaakt waar de teamcaptain op hoopte. Langzaam iets beter komen te staan, tegenstander opvouwen op de onderste rijen en ergens het punt pakken. Gezien de tijdnood bij ondergetekende is het einde hem echter ontgaan. Mark had in ieder geval gewonnen en dat was het belangrijkste! 2-1 voor KiNG.

Ten slotte had ondergetekende genoeg aan een halfje. Waar hij niet lekker uit de opening kwam, gaf zijn tegenstander echter een pion voor extra spel. Dat spel was echter niet overtuigend genoeg en dus hield hij een pion meer over. Een vrijpion extra gaf wat kansen, maar makkelijk was het zeker niet gewonnen. In tijdnood werd er echter een stuk cadeau gedaan en daardoor was ook de vrijpion ineens niet meer te stoppen. 3-1 voor KiNG! En dus een ronde verder.

De sportieve tegenstanders feliciteerden ons netjes en gingen nog gezellig mee aan de bar een biertje drinken. Leuke club dat ASV! Althans ik vond het gezellige mensen en een prima locatie. Het einde van het seizoen mogen ze op de zaterdag ook nog een keer naar ons komen, ik heb er al weer zin in!

Ondertussen al verzonnen waarom 12..Pxd5 niet kan?

Wit wint na 13. Dxg7+!, Kxg7 14. Pxd5+.

Zwart heeft hierna nog twee opties:

  1. Zwart kan heel gewaagd 14.. Kh6 spelen, waarna 15.Pf6 de koning dreigt te gaan vangen en waar tegelijkertijd de dame op d8 hangt door de toren op d1. Na bijvoorbeeld Dc7, kan wit met zetten als Pg4+ de koning wel heel ver uit zijn comfortzone trekken. Mat is het nog niet, maar er zijn genoeg mogelijkheden om de zwarte koning een zeer onaangename avond te bezorgen.
  2. Het wat minder spectaculaire 14..f6 kan niet vanwege 15.Pxf6, waarna de dame weer hangt er tevens een aftrekschaak in de stelling komt en ook Td7+ zeer vervelend is. De ‘beste’ verdediging is hierdoor 15…Txf6 16. Txd8, Txd8 17. Pg4, Lxg2 18.Pxe6+, Kg8 17. Pxd8, Td6 18. Kxg2, Txd8. Het resterende eindspel is echter troosteloos met een sterke loper en twee pionnen extra voor wit.

Ondergetekende besloot in de partij dus ook maar om verder te spelen met 12…exd5 in plaats van het verliezende 12…Pxd5

Tegen HMC zal het een zware klus worden, maar het zou mooi zijn als we boven onszelf kunnen uitstijgen! Bij winst op HMC mogen we onszelf gaan opmaken voor de bekerfinales tijdens Hemelvaart.

Hierbij nog de uitslagen:

Categorieën: KNSB beker

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.