Wat een week, wat een week. Topcoach had op woensdagavond al een bordpunt gepakt, een dag later een flinke dosis pijnstillers en op vrijdagavond moest zijn tactische opstelling het kampioenschap pakken. In het tweede parochiehuis van de week, traden we aan tegen DSC A.

Op de onderste twee borden zagen we R’n’B

Roel poseert, Bo toont zijn krachten

Aan de andere kant van de zaal zaten B&B

Het verschil in niveau met de andere zijde was aan de houding duidelijk te zien.

Op de tweede foto ziet u rechtsonder een hond. De huishond van DSC is vast en zeker het geheim wapen. Extra support om onze vechthonden uit hun concentratie te halen. Maar niet getreurd, ook wij hadden een mascotte bij. Topcoach was aanwezig, onder invloed van pijnstillers, maar toch. Zijn team ging kampioen worden, dus erbij zijn.

Vrij snel werd duidelijk dat Bob meer support putte uit zijn Topcoach dan uit de hond, want er kwam toch een stelling op het bord:

Schoonheid zit bij Bob meestal alleen in zijn stellingen

Wit speelde in deze stelling de zet 1. Da4. Bob vond de volgende combinatie: 1…. Lxa3 2. Txa3 Lxb5+ 3. Dxb5 Txa3. De toren terugslaan kan niet vanwege Pc3 en het paard wegjagen heeft geen nut vanwege bijvoorbeeld Ta1. 0-1

Een snelle voorsprong geeft goede hoop op een overwinning in de avondcompetitie. Bjorn had op het eerste bord tegen Maarten v.d. Burght het tactisch aangepakt door via een zetverwisseling toch het Frans op het bord te krijgen. Dat zou Bjorn beter moeten liggen dan Maarten en lang leken er geen problemen te ontstaan.

Ondertussen had Roel op het derde bord een briljant stukoffer uitgevoerd. Althans, dat was de bedoeling. Lxh6 is altijd goed, een gat bij de koning van zwart en een dame en loper op g6 respectievelijk f7. Wat kon er fout gaan? Best veel zo bleek, de verdedigers van zwart werden actief en Roel kreeg geen andere stukken bij de aanval. Verdedigers werden aanvallers en de stand werd gelijk.

De spanning steeg en De Veth had zijn krachten bij het openen van het flesje water verspeeld zo leek. Ondanks een anti-stressmomentje, werd zijn stelling er niet beter op. Zeker niet toen zijn tegenstander een kwaliteitsruil kon afdwingen en de koning van Bo onder vuur begon te nemen. Maar Bo zou Bo niet zijn als hij zijn rug niet rechtte en koel maar beheerst onder enige tijdsdruk de handigste zetten uit zijn mouw wist te schudden. ‘Stond ik slecht? Ik zat toch?’ Dat zijn de uitspraken een Cruijffiaanse Schwindelaar. Maar gelijk had ie. Een mindere zet van zijn tegenstander en stukwinst was een feit. 2-1.

Het was aan Bjorn, kon hij zijn tactisch voordeel ombuigen in een remise tegen zijn sterke tegenstander? Zijn damevleugel werd door Maarten gekraakt terwijl ook zijn centrum onder vuur kwam te liggen. Toen hij vervolgens even miste dat dames geruild konden worden, werd het een lastig eindspel. Hij wist wel een kleine kwal te winnen. Maar een toren en twee vrijpionnen tegen twee lopers en twee vrijpionnen werd toch knap lastig. Zeker met een ongelukkig geplaatste koning en een gelukkig geplaatste koning bij de tegenstander. 2-2

De foto werd gedraaid, waarom moet u niet aan mij vragen.

De topcoach wilde vervolgens een interview afnemen bij de hond. Maar ook hij(of zij?) was nog stil van de spanning. Sterker, hij was er braaf bij gaan zitten. Mascotte en Topcoach van uw favoriet team gaf nog wel een kort interview aan zichzelf. Dat volgt hierna:

Tevreden?
Ja.
Kampioen?
Bijna!
Wanneer?
Bij de eerstvolgende thuiswedstrijd claimen we het kampioenschap.
Dan pas?
Ja, dan hoeven we niet apart naar Tilburg komen te rijden om het te vieren. Milieubewust!
Stemt u GroenLinks?
Nee.

Dan nog even de persoonlijke uitslagen:

DSC A

KiNG B

Burght van der, M. (Maarten) 2136 Fokker, B. (Bjorn) 1917 z-w 1 – 0
Blankert, J.P. (Philippe) 1915 Jansen, B.A.H. (Bob) 2152 w-z 0 – 1
Ligt de, I. (Ivo) 1691 Romanesco, R. (Roel) 1832 z-w 1 – 0
Maas, M. (Mark) 1876 Veth de, B. (Bo) 1983 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1905 Gemiddelde Rating: 1971 2-2