KiNG B-HSC A, vrijdag 7 december 2018.

Het leven van een teamleider gaat niet over rozen. En zeker niet dat van een teamleider bij SG KiNG, waar je eerder over een stormbaan bezaaid met brandnetels kan spreken. Zo was de personele bezetting van KiNG B ook dit keer weer een uitdaging. Sterspeler Bart van den Berg had de vorige ronde tegen WLC A al moeten laten schieten. Onbevestigde bronnen bevestigden dat Bart zijn programma bij de AA geïntensiveerd was. Een terugval, werd er gefluisterd. Onze ‘Tilburgse Tal’ had zich dermate geïdentificeerd met zijn schakend idool dat hij ook besloot om het drinkpatroon van Tal te imiteren. Dat was natuurlijk misgegaan en meneer begon nu elk voorstelrondje, inclusief de handshake protocol bij een schaakpartij met de gevleugelde woorden: “Hoi, mijn naam is Bart en ik ben alcoholist…ehm, prettige partij”. En Bart was niet de enige die de match tegen Helmond dreigde te missen. Jansen was met een gasmasker en geel hesje op de Champs-Élysées gesignaleerd. Best knap, aangezien zijn Franstalig woordenboek bestond uit drie woorden: “Non, non, Macron!”, maar dat bleek genoeg om snel door deze massa geaccepteerd te worden. Als klap op de vuurpijl bleek Romanesco zijn studie tot psychopaat wel erg serieus te nemen, meneer had tentamens. Niet dat deze koorknaap ooit het verschil zal kunnen duiden tussen Freud en een goochelaar als Hans Kazan, maar toch.

Daarnaast werd na afloop van de wedstrijd tegen WLC democratisch besloten dat onze invaller van dienst die wedstrijd, Fransie ‘King’ K., niet meer mocht invallen voor KiNG B. Anonieme speler 1, kalend, voorliefde voor het Koningsgambiet, fan van Sparta: “Ik speel nooit meer met die pannekoek!”. Anonieme speler 2, speelt 1.b4 en houdt van een biertje: “Laat ‘m maar invallen in A!”. Anonieme speler 3, speelt bij Oisterwijk, geheelonthouder: “Die kan beter gaan dammen”. Anonieme speler 4, levensgenieter, woont als enige niet in Brabant:“Welke invaller scoort er nou 0% in een sterrenteam als KiNG B?!”. Dat was duidelijk, Frans K. kwam er niet meer in.

In een poging een volwaardig team op de been te krijgen werd de hulp van Secretaris Jordy S. en Voorzitter Erik B. ingeschakeld. Deze twee pseudo-bestuurbobo’s van onze mooie schaakclub bleken echter vooral van de ‘laissez-faire’ leiderschap te zijn; oftewel, “lama waaien”. Niksdoen en hopen dat die zeurende KiNG B-proleten stoppen met klagen. Die carrièrebestuurders van tegenwoordig, daar heb je dus ook helemaal niets aan. Dat was vroeger, toen ons mooie cluppie nog een mooi cluppie was, wel anders. Geconfronteerd met deze uitermate lakse gang van zaken van deze incompetente bestuurslieden kunnen we u alvast verklappen dat SG KiNG B volgend seizoen een nieuwe schaakclub begint. Een unieke club die als enige in Nederland lange partijen gaat spelen op zaterdagochtend. Weg met dat lightning-gerommel, lang leve 2 uur voor 40 zetten, dan 1 uur voor 20 zetten, dan een half uur voor 10 zetten, dan een kwartier voor 5 zetten, en dan afbreken. Eventueel afgebroken partijen worden dan, onder afgeven van een zet onder couvert natuurlijk, uitgespeeld op zondagochtend in de Onze Lieve Johannes-kerk in Reeshof-Noord. Waarschijnlijk overbodig, maar voor de zekerheid: Hier wordt geen alcohol geschonken. Jeugdschaken wordt hier uiteraard wel georganiseerd, daar was de pastor om raadselachtige redenen maar wat happig op.

De enige competente bestuurder van KiNG, Mark H., bleek gelukkig wel bereid om zijn netwerk in te zetten om een invaller te vinden. Zo kende hij nog een schakend klein meisje, voormalig vrouwenkampioen in een of ander onduidelijk spelletje, en een voormalig profschaker die tegenwoordig buschauffeur is. Beiden konden niet. Dat gold ook voor zijn laatste twee troeven, een voormalig jeugdtalent die tegenwoordig zijn brood verdient als louche snelschaker en een schakende Dongense pensionado. Dat werkte dus ook niet. Geconfronteerd met deze noodzakelijkheden werd een uiterste doch succesvolle poging gewaagd om v/d Berg en Jansen binnenboord te houden. Als het moet, dan staan deze mannen er. Wat een clubliefde!

Het werd een spektakelstuk. Toen de aanwezige supporters twee keer met de ogen knipperden stond het al 0-2. Dat was snel gegaan.

Op bord 3 speelde v/d Berg tegen de gewiekste Boudewijns, alias ‘de Hamer van Helmond’. De Hamer probeerde deze partij zo kort mogelijk te houden, waarschijnlijk wetende dat v/d Berg de hete adem van de avondklok van de AA in zijn nek voelde hijgen. Eind goed, al goed: De Hamer een punt, Bart voor het donker thuis.

De Hamer van Helmond vs. De Tal van Tilburg, stelling na 7…Pbd7

De Hamer wist hier met het venijnige 8.e5! Tal aan het denken te zetten. Was dit een nieuwtje? Had Tal dit gemist in zijn voorbereiding? Wat doet die pion op h6? Hoe kan het dat zwart na 7 zetten al zo kut staat? Wie stinkt hier zo naar alcohol? Hoe laat moest ik nou ook alweer terug naar die gesloten instelling? Zouden ze het merken als ik nu van mijn stoel opsta, mijn jas pak, doe alsof ik een sigaret ga roken, pleite ben en nooit meer terugkom?

De Hamer van Helmond vs. De Tal van Tilburg, stelling na 9…Pg4

Zoals te verwachten viel helpen al deze hersenspinsels niet bij het vinden van krachtzetten. Tal was het even kwijt en toen de Hamer hier met de welbekende nagel 10.e6! aankwam, was het pleit snel beslecht.

Wie ook voor het donker klaar was, was kopman Jansen. “Zolang deze man kopman blijft, hebben wij niets te zoeken in de Hoofdklasse”, “Volgende keer Jansen aan 5”,”Pietertje, kom maar efkes wisselen jonge”, was een willekeurige greep uit de commentaren deze avond. Wat deze stuurlui echter niet weten, is dat Jerzy Cebula eigenlijk een reïncarnatie van de grote Akiba Rubinstein is.

Zoek de verschillen. Inderdaad, die zijn er bijna niet. Twee Poolse grootheden naast elkaar.

Twee Poolse giganten die een tegenstander in no-time op de pijnbank kunnen leggen. Zo ook deze avond:

Akiba Rubinstein-Bob Jansen, stelling na 12.Lb5+

Rubinstein had Jansen vanaf de opening al de duimschroeven aangedraaid. Dat Jansen niet veel om dames geeft weten we natuurlijk al lang, maar de jonkvrouwe in de hoek zetten, te houden, en te isoleren levert in dit MeToo-tijdperk natuurlijk gedonder op. Akiba (symphatieke vent trouwens, haalde zelfs bier, die mag terugkomen) zette Jansen er genadeloos af. De toeschouwers werden vervolgens getrakteerd op een klassiek schouwspel met alle frustratie-elementen. Stoom uit de oren, dat buiten afblazen, 5 bier en 3 sigaren binnen een kwartier, een fulminerende teamleider, wat wil je nog meer?

Hoe kan deze avond nog goed komen, hoor ik u denken? KiNG B mocht toch eigenlijk niet verliezen om hoop op handhaving te houden? Maar wij hebben Gerritse en de Veth! Helden!

De Veth zat inmiddels in de Gung Ho-modus. Dat betekent in zijn geval vrouwen en kinderen eerst, dan de lekkere wijven en vermogende pensionado’s, en als laatste Maarten Smit. Die moest er dus aan geloven.

De Veth-Smit, stelling na 20…De7

De Veth had inmiddels door dat kraken de enige mogelijkheid was. We laten de meester zelf even aan het woord: “Die zwarte gaten, daar moet ‘ie natuurlijk in. Stephen Hawking zei het al. Hoe heette die documentaire ook alweer? Young stepmom loves 21-inch black…Nee? Ah, ok. Verkeerde zender. Anyway, duwen is het devies. Dus ik speel hier natuurlijk 21.f5!

De Veth-Smit, stelling na 31…Lb7

Toen de Veth ook nog eens besloot dat het hier hammertime was met 32.Pxf5! was het pleit snel beslecht en stond het 1-2.

Gerritse was inmiddels bezig om Wuijts af te pellen. En dat lukte hem vrij aardig.

Gerritse-Wuijts, stelling na 30…Kf8

Gerritse heeft inmiddels een Opperpaard op e5 gecreëerd. Deze gaat c6 eraf katapulteren, waardoor die ook nog eens b5!, axb5 en a6! dreigt. Dit Opperpaard leverde een pluspion voor wit op.

Gerritse-Wuijts, stelling na 55…Ke7

Met zijn fluwelen eindspeltechniek was het vervolgens een koud kunstje om dit eindspel om te zetten in een punt. 2-2, wie had dat kunnen denken na zo’n snelle 0-2 achterstand? Gerritse en de Veth, helden! Bij deze worden jullie voorgedragen als erelid voor onze nieuwe schaakclub. Verplichte inauguratie: zaterdagochtend 08.30, net voor de mis.

Volgende halte: Roosendaal uit, 1 februari 2019. Nog alle kans op handhaving!

Categorieën: Avondcompetitie