Woensdag 15 november stond de match op het programma tussen Stukkenjagers A en KiNG A. Wat voor mooie opstelling zou er deze keer gemaakt worden om van dit sterke team te gaan winnen? Gelukkig hadden we de beschikking over bijna alle spelers van KiNG A, maar KiNG B kwam twee man tekort. Met aardig wat belletjes op en neer waren er twee invallers, maar moest KiNG A de punten pakker van de vorige ronde in de vorm van Bob Jansen afstaan aan het B team.

Uiteindelijk zou KiNG met de volgende opstelling komen opdraven:

  1. Bram van den Berg
  2. Jordy Schouten
  3. Bart van den Berg
  4. Rick van Loy

Echter kwam er iets voor 6 een belletje van de bord 3 speler dat hij nog vanuit zijn werk moest komen en dat hij het niet ging halen. Hiermee had hij het goed ingeschat want vanwege de nodige files was hij uiteindelijk ook pas om 21.00 thuis. De partij had hij dus nooit kunnen redden.

En toen? Beide teamcaptains hadden twee dagen eerder al de halve club afgebeld om KiNG B rond te krijgen en nu miste KiNG A ineens iemand. Als laatste hoop werd Mark Haast dan maar gebeld, in de veronderstelling niet geschoten is altijd mis gezien zijn waterpolotraining die hij toch nooit wilt missen. Hulde voor Mark dat hij besloot trouw te zijn aan KiNG en ons uit de brand heeft geholpen en daarmee zijn training voor ons af heeft gezegd. Het nodige commentaar kwam daarover natuurlijk wel van Stukkenjagers, want ja deze man heeft toch jarenlang de punten gepakt voor hun team in de avondcompetitie. Stukkenjagers A had zelf ook 3 invallers, maar bij hun was het niet opgekomen om Mark proberen binnen te halen voor een invalbeurt.

Dan maar over naar de match. Wat was hier gebeurd? Het werd een waar spektakel op de borden, maar van nauwkeurige partijen was op geen enkel bord iets van te bekennen. Van beide kanten werden er genoeg zetten gespeeld die zeer twijfelachtig waren.

Zo begon Sjoerd van Roon op bord 1 tegen Bram van den Berg vol voor de aanval en koos in het Scandinavisch met een loper op g4, om na de zet h3 maar gewoon h5 te spelen. Leuk en aardig die dreiging op de h-lijn, maar wit hoeft natuurlijk niet die loper meteen te slaan. Na een paar logische zetten van Bram zijn kant kon hij ineens de dame ruilen en wel de loper eraf pakken, zonder ook maar enige compensatie voor zwart. Bram had zelf al vrij snel in de gaten dat hij deze partij heel makkelijk zou gaan winnen. Het was gewoon in de opening een stuk cadeau doen.

Als tweede was Rick klaar op bord 4 tegen Karel Storm. Deze partij ging er iets rustiger aan toe dan de andere 3, maar ook hier ging niet alles goed. Rick gaf een pionnetje, maar had toch wel de hoop nog een remise eruit te halen gezien de ongelijke lopers die op het bord bleven staan. Niets bleek minder waar, want alle stukken stonden zo ver uit elkaar dat de loper gegeven moest worden voor een vrijpion en de loper van Karel kon vervolgens Rick zijn vrijpion vrij simpel tegenhouden. Het was nog goed geprobeerd van Rick, maar helaas zonder resultaat.

Daarmee kwam de stand op 1-1 te staan en de andere twee borden leken niet in het voordeel van ons te gaan vallen. Op bord 2 had Jordy namelijk al vanuit de opening een paar onhandige zetten gedaan wat hem pionverlies opleverde en een positioneel dramatische stelling. Er werden een paar zetten gespeeld die pijn aan de ogen deden, maar werden gezien als laatste kans om überhaupt nog stukken ooit actief te kunnen krijgen. De hele partij was eigenlijk een drama voor Jordy, maar hij had het geluk dat Mark Clijsen in zware tijdnood kwam te zitten en daardoor het niet meer nauwkeurig uitspeelde. Er gingen de nodige stukken van het bord en ineens had Jordy een loperpaar en een vrije h-pion gecreëerd. 5 zetten nadat het kwartier er bij kwam stond de h-pion ineens op h2 en moest Mark capituleren.

En dan nog op tot het laatst bezig onze invaller Mark Haast. Ook deze partij zou niet gaan zoals je het zou hopen voor onze kant. Mark kwam opzich prima uit de opening, maar koos daarna voor een paar positioneel niet zulke sterke zetten. De a-lijn waar de torens ineens heen waren gemanoeuvreerd werd de lijn voor Peter Huijbers. Na ook hier wat stukken geruild te hebben, kwam er eigenlijk een spannende stelling op het bord, wat waarschijnlijk wel beter was voor zwart. Beide mannen moesten echter wel een tandje bij schakelen, want zij waren ondertussen beide in de laatste 5 minuten beland van de complete partij. Hier leek Peter steeds beter komen te staan, maar Mark besloot een mat in één dreiging te bouwen en dacht daarmee een geforceerde dameruil af te dwingen. Dit werd ook a-tempo gedaan door zijn tegenstander, maar stond daar niet gewoon een toren in die met schaak gepakt kon worden? Jazeker! Mark kwam erg goed weg, want dit zou hem zijn toren en loper kosten en daarmee was ook meteen de mat in één dreiging met loper en dame opgelost. Gelukkig voor Mark en KiNG zag Peter dit niet en werden de dames geruild. Ook deze stelling leek nog steeds slechter te zijn voor Mark, maar ondertussen was het tijdsverschil bijna opgelopen naar een minuut in het voordeel van Mark en had Peter nauwelijks tijd meer om na te denken. Hij vloog met zijn toren naar binnen, maar gaf Mark daarmee de kans om zijn toren via f2-a2-a8-f8+ naar binnen te laten komen en daarmee alles achter de linies op te halen. Toen de toren eenmaal het veld f8 bereikte gaf Peter dan ook op.

Uiteindelijk werd de match met 3-1 gewonnen, maar dit had ook zomaar een 3-1 verliespartij kunnen zijn geweest. Op bord 1 t/m 3 werden genoeg merkwaardige zetten gedaan, wat je eigenlijk niet zou verwachten in een match tussen KiNG A en Stukkenjagers A. We mogen blij zijn met de punten, maar we mogen zeker kritisch kijken naar de partijen die gespeeld zijn. Alleen Bram kan zeggen dat hij soepel won.

Alle uitslagen nog even op een rijtje:

Met deze overwinning hebben we nu 50% van de matchpunten bereikt (3 uit 6), maar daarbij mag gezegd worden dat we de drie sterkste tegenstanders op papier al hebben gehad. Deze twee matchpunten kunnen dus goed van pas gaan komen om ons tijdig veilig te stellen.