Heel Brabant een week(end) op stap in hun beste carnavalsoutfit, maar KiNG A wist ruimte te maken in haar agenda om toch op te draven tegen mede koploper WLC A. KiNG B, C en D kregen het helaas niet voor elkaar om zo last minute in een andere week hun matches te spelen. Na het opheffen van alle corona regels had de NBSB de hoop dat iedereen een week later dan gepland zouden kunnen spelen. Wegens gebrek aan spelers aan een van de kanten en/of locatie problemen was dit helaas niet mogelijk voor onze andere 3 teams. Deze zullen uiteraard nog op een ander tijdstip gespeeld gaan worden.

Jammer natuurlijk, want het liefst heb je een volle zaal in plaats van slechts een team dat thuis speelt. Maar vanzelfsprekend waren wij allen al in onze nopjes dat we weer mochten schaken, een biertje mochten drinken zonder mondkapje (drinkt toch zo lastig) en vervolgens nog af te zakken in stamkroeg Jacks.

Dan over naar de partijen.

Bord 1: Max Warmerdam (z) – Joep Nabuurs (w)

De leerling mocht het opnemen tegen de meester, al is door de jaren heen deze favorietenrol wel lichtelijk omgedraaid. Nederlands kampioen Max mocht het oud trainer Joep laten zien wat hij wel allemaal niet van hem heeft mogen leren. Heel lang was het een spannende pot waar Joep eigenlijk het betere van het spel had. Max zijn dame had wat ruimtegebrek waardoor deze niet echt lekker in het spel betrokken werd, maar Joep hielp Max een handje door zijn loper van b5 naar d3 te spelen waardoor de dame op b6 weer ruimte kreeg. Joep was erg content met Ld3, wat ook meer stukken op de zwarte koning richtte, maar Max kwam vervolgens met zijn dame binnen op b2 en pakte hier ook meteen de pion mee die daar gestationeerd was. Om zijn dame daar weer uit te krijgen moest hij wel een kwal geven, maar uiteindelijk zorgde dit wel voor twee pionnen en een stuk tegen een toren en had hij daarmee weer volop spel. Dit offer (voor zover je dat zo nog kan noemen) leek dus zeker handig. Vanaf dat moment leek Max de partij steeds verder naar zich toe te trekken. De centrumpionnen werden vrijgespeeld en deze gingen voorwaarts naar de overkant. Joep zag dit ook aankomen en voordat de pionnen zo ver waren gaf hij zich gewonnen. Meester – Leerling 0-1

Bord 2: Mark Haast (w) – Guus Bollen (z)

Van deze partij heb ik vrij weinig meegekregen, buiten het feit dat het volgens mij een klassieke Mark Haast partij was. Het Engels werd op het bord gezet waarna Mark beetje bij beetje beter kwam te staan. Waar het kritieke moment zat ben ik u helaas schuldig, maar wellicht dat Mark dat zelf nog eens kan vertellen aan de geïnteresseerden. Wel heb ik nog meegekregen dat het nooit heel spannend is geweest en een goed gespeelde partij was van Mark. Gezien het lang niet duidelijk was hoe het op de andere borden zou aflopen was het erg fijn om te zien dat Mark ons als teamleider het goede voorbeeld gaf en de gehele partij in control was.

Bord 3: Cees IJzermans (z) – Robert Klomp (w)

Cees had een zware avond te voorduren achter het schaakbord. Na maanden geen partij meer te hebben geschaakt was het weer even in vorm komen, maar dit leek deze week nog te vroeg te zijn. In het Engels kreeg Robert precies een stelling waar elke Engelse speler blij van wordt. Het was allemaal zo thematisch voor de ervaren Engels speler dat de ene naar de andere zet er makkelijk uit kwam. Eenmaal alles goed neergezet, kon de aanval ingezet worden op de koningsvleugel. f4-f5 kwam erin en hier had Cees een moeilijk keuze. Met de zet gxf5 zou de koning open komen te liggen, maar niet pakken en g4, g5 en f6 toelaten zou ervoor zorgen dat zijn loper op g7 opgesloten zou worden op h8. Praktisch gezien sta je dan gewoon een loper achter, dus Cees ging voor het eerste alternatief. Deze open lijn werd goed uitgebuit en het ene na het andere stuk werd erbij gehaald om de druk te verhogen op de koning. In combinatie met de hoge tijdnood leek dit toch een erg groot probleem te gaan vormen. Helaas kon Cees het dan ook niet droog houden en werd er een nul gevangen. Zonde, maar ritmeproblemen zullen de komende tijden bij wel meer mensen voorkomen. Volgende keer maar weer vol voor het punt gaan!

Bord 4: Jordy Schouten (w) – Henny Wilbrink (z)

Ikzelf had ook een lastige avond te voorduren nadat ik in de achtertuin van mijn tegenstander was beland. De Nimzo defence kwam op het bord (1.e4, Pc6), waarna ik besloot het eens op een andere manier te bespelen met 5. Pd2 (na 2. d4, d5 3. e5, Lf5 4. c3, e6). Na 5.. f6 6. f4, g5! had ik echter heel snel spijt van mijn openingskeuze. Ik was niet op de hoogte van deze variant en uiteraard kende mijn tegenstander deze variant van A tot Z. Dat werd dus een zet of 15 tegen een computer spelen. Ik overleefde de opening, maar kwam hierna in een iets minder eindspel terecht met nog twee torens en twee lichte stukken. Ik kreeg het voor elkaar de lichte stukken snel te ruilen, waarna het overwicht alweer verdwenen was. Erg lang hebben we een gelijk toreneindspel gespeeld, met slechts een open lijn, die ik helaas ook niet eens onder controle kon krijgen. Wel kreeg ik het voor elkaar steeds meer kleine dreigingen erin te krijgen. Met een aantal move orders probeerde ik mijn tegenstander een fout te laten maken, maar helaas ging hij hier niet in mee en had hij constant heel goed in de gaten wat nou de problemen voor hem waren. Na een listig driehoekje te hebben gedraaid met mijn koning koos mijn tegenstander ervoor om zijn koning op c6 te zetten in plaats van terug te gaan naar e5. Dit zou resulteren in een ongebalanceerd eindspel met de zet c4. Ik achtte mezelf grote kansen toe in dat eindspel, maar die kans kreeg ik niet om dat te bewijzen. Een typisch gevalletje ‘schaakblindheid’, want de toren werd weer opzij bewogen zoals hij dit al een aantal zetten lang deed. Met de zet c4 en mijn toren op b5 kon ik hierdoor simpelweg Txd5 spelen. Heel de stelling viel uit elkaar en hij gaf ook meteen op.

Heel lang was de match toch weer erg spannend gezien bij zowel Max als mij nog geen tekenen waren voor een punt. Cees was als eerste klaar van iedereen waardoor Mark zijn taak moest volbrengen en Max of ik toch de partij naar ons toe moesten gaan trekken. Gelukkig wisten wij dit beide voor elkaar te krijgen, waardoor uiteindelijk met 3-1 werd gewonnen. Dit alles onder het oog van spectator Frank Schouten.

Na deze overwinning kunnen we zeggen dat we alleen aan kop gaan in de hoofdklasse.

Categorieën: KiNG A

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.