Vrijdagavond 30 september stond er voor KiNG A hun eerste wedstrijd op het programma in de hoofdklasse uit bij Het Roze Kasteel. Na wat personele problemen lukte het uiteindelijk dan toch om een compleet team op de been te krijgen om af te reizen naar Lepelstraat.

De avond begon goed toen Stefan op bord 2 het eerste punt voor ons wist binnen te halen. De opening was niet in voordeel van onze sterspeler, maar hij bleef rustig achter zijn bord en wachtte rustig af totdat zijn tegenstander een fout zou begaan. Dit gebeurde dan ook nadat de dames werden afgeruild en Edwin van Dongen zijn stukken iets te weinig velden gunde en dit hem een stuk kostte. Toen hij dit inzag was het dan ook snel 0-1 voor KiNG.

Carl speelde bij ons als invaller op bord 1 tegen IM Stefan Kuipers en zei zelf van te voren al dat we hierdoor met 1-0 achter zouden beginnen. Stefan blijft de betere schaker, maar je kan er altijd wat van proberen te maken en zo deed Carl ook. Hij verloor helaas een stuk tegen twee pionnen en later gingen ook deze pionnen er van af. Na 39 zetten moest hij dan toch de handdoek in de ring gooien, maar desondanks mag Carl zeggen dat hij goed zijn best deed en simpelweg een prima pot speelde. Helaas voor ons betekende dit wel de 1-1.

Op bord 4 was Rick goed uit de startblokken gekomen en won hij met een handigheidje een pion tegen Erwin Kalle. Rick was echter bang voor de dreiging f5-f6 en dat hiermee druk op zijn koningsstelling zou komen. Rick koos om dan maar zelf f7-f6 te spelen en hiermee ook meteen zijn paard op e5 oppermachtig te maken. Helaas kwam het veld e6 hierdoor open te liggen en Erwin liet dan ook graag zijn paard daar stallen. Hierdoor kreeg Erwin een stuk meer controle over de stelling dan de bedoeling zou zijn, maar hij kreeg er niet meteen materiaal voor terug. Na overleg kwam Rick dan ook maar met een remiseaanbod wat geaccepteerd werd. Achteraf bleek f6 vanuit Erwin nooit echt een dreiging te zijn geweest en was het jammer dat Rick het paard op e6 toe liet, maar desondanks een goede pot neergezet. 1,5-1,5

Toen was er nog de partij van Jordy op bord 3 tegen Freek Schouten. Deze partij leek in de loop van de partij steeds iets meer in het voordeel van Jordy te verschuiven nadat de koningsvleugel in elkaar dicht geschoven was en Jordy al met b4-c4-d5-e4 een mooie setup had om de damesvleugel aan te gaan vallen. Dit ging ook gepaard met het feit dat de zwarte stukken allemaal van de 6e tot 8e rij teruggeduwd werden. De partij kostte beide kanten echter erg veel tijd om te berekenen en dit resulteerde in het feit dat er nog ongeveer 20 zetten gespeeld moesten worden met beide 4 minuten op de klok. In dit spektakelstuk wist Jordy een kwaliteit te winnen, maar daarna net zo vrolijk verschillende dreigingen toe te laten waardoor Freek voldoende compensatie kreeg voor deze kwaliteit. Totdat de vlag viel van Freek en er gereconstrueerd moest worden. Beide hadden geen idee hoeveel zetten er gespeeld waren en dus werd het even spannend. Het kwam er uiteindelijk op neer dat er precies 40 zetten gespeeld waren en dus ging we nog verder met beide een kwartier. Jordy schrok er een beetje van hoe hij zijn kwaliteit voorsprong compleet teniet had gedaan en moest dus nog volop aan de bak om toch te proberen de winst te pakken. Helaas kwam hij heel snel tot de conclusie dat hij geforceerd zijn kwaliteit moest gaan inleveren. Hij zag gelukkig wel hoe hij de vrijpion van zwart hiervoor erbij zou krijgen. Met een pion meer mochten ze weer gaan snelschaken, want ondertussen hadden beide partijen nog een minuut of 3 op de klok voor de rest van de partij. Freek ging snel met zijn toren naar de koningsvleugel om de h en f pionnen op te halen, maar hierdoor kon Jordy heel snel een doorbraak vormen op de damesvleugel en wist hij de toren te winnen voor zijn vrijpion en kon hij later zijn eigen toren teruggeven voor de vrijpion van zijn tegenstander, maar had Jordy ondertussen weer een andere pion die ging lopen. Uiteindelijk maakte de stand van klok een eind aan de partij met 0 seconden tegen 30 seconden. Meegegeven dat Jordy één zet later een dame op het bord mocht gaan zetten.

Eindstand 1,5-2,5 voor KiNG

  1. IM Stefan Kuipers (2406)    –      Carl Kuntze (0000)              1-0
  2. Edwin van Dongen (1968)  –      FM Stefan Colijn (2260)       0-1
  3. Freek Schouten (2106)       –      Jordy Schouten (2136)        0-1
  4. Erwin Kalle (1945)              –       Rick van Loy (1840)            0,5-0,5
Categorieën: KiNG A

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.