Afgelopen vrijdag was dan het moment waarop het echt moest gaan gebeuren. KiNG A had met een goede start in het seizoen snel het gevoel dat het eigenlijk niet meer fout kon gaan in de hoofdklasse, maar toen wisten ze kansloos te verliezen van Stukkenjagers C en ook niet verder te komen dan een 2-2 tegen Checkmate. Ondertussen was de conclusie dan ook gekomen dat ze op de laatste dag niet mochten verliezen omdat ze anders alsnog zouden degraderen naar de 1e klasse. Gezien KiNG B deels aan kop ging in de 1e klasse wilde we natuurlijk koste wat het kost niet voorbijgestreefd worden door ons 2e team.

En natuurlijk als wel vaker dit jaar kwam het 1e een man tekort. Gelukkig kwam de ondertussen bekende invaller Mark Haast ons weer versterken, maar toen bleek de teamleider die nog geen match had gemist dit seizoen ook ineens verhindert te zijn. Er moest dus nog een invaller geregeld worden! Doorschuiven dan maar vanuit KiNG B? “GEEN DENKEN AAN!!” riep onze externe wedstrijdleider (tevens teamleider van B) want ja hij wilde natuurlijk liever kampioen worden met B dan behoud halen met A. Uiteindelijk hadden we in de vorm van FM Stefan Colijn een uitermate geschikte invaller gevonden voor onze toch al niet best presterende teamleider. Dank daarvoor Stefan!

Mark en Stefan werden verder nog aangevuld met de vaste krachten Bart van den Berg en Rick van Loy. En dan de opstelling, tactische opstelling? Op rating? Bierdrinkrating? Hoe moesten we nou gaan zitten in deze oh zo belangrijke match? Nou zei Mark, ik veeg iedereen van het bord af maakt niet uit hoe sterk die nou is, ik hoop eigenlijk gewoon dat die Dennis Brokken meedoet want hoe meer ratingpunten ik kan winnen hoe mooier het is. Nou vooruit dan, Mark op 1. Stefan vond het allemaal allang prima dat hij niet op 1 hoefde te gaan zitten, waarna we toch besloten Stefan lichtelijk beter te bevinden dan Bart en Rick. Bord 2 it is voor Stefan. En dan onze enige echte Bert van den Berg. Wat speelde hij toch weer goed de week ervoor op onze clubavond. Ik heb vernomen dat hij zowel Roland Daamen als Jan Douwes van het bord zouden hebben geduwd en daarmee maakte hij zoveel indruk dat we Bert op bord 3 hebben gezet. Rick dan maar op 4 om voor een vol punt te gaan.

Op bord 4 leek Rick een tactisch manoeuvre in te zetten door eerst gewoon wat pionnen weg te geven vervolgens het wat ingewikkelder te maken de tijd te laten slinken en dan maar gewoon volle gas gaan snelschaken. Na de vorige ronde heeft hij zichzelf dusdanig herontdekt in het snelschaken dat hij gewoon vertikt nog 1,5 uur te gaan zitten nadenken. Helaas voor Rick waren zijn twee pionnen wat aan de vele kant om nog te winnen. Zijn tegenstander Hans Moors wist natuurlijk van Rick zijn kwaliteiten en bood nadat hij zijn voordeel al grotendeels had laten verdampen dan ook maar snel remise aan. Rick ging netjes in overleg met de plaatsvervangend teamleider en daarna werd dan maar besloten het halfje te accepteren. 0,5-0,5

Op bord 3 ging Bert vol vertrouwen Huub Leemans te aanval. Niet zo zeiken, maar gewoon alles vooruit schuiven. Alleen daarmee win je partijen volgens onze cultheld Bert. Helaas voor onze topspeler was Huub hiervan allemaal niet zo onder de indruk en wist hij het opportunistische spel te neutraliseren en al vrij snel om te zetten in een punt voor De Drie Torens. 0,5-1,5, dat kan zomaar eens echt spannend gaan worden.

Stefan mocht met de witte stukken op bord 2 zien te gaan afrekenen met Joost van den Bighelaar. Stefan gaf al aan niet helemaal scherp te zijn de laatste tijd in een doordeweekse partij en gezien de goede vorm van Joost kon dit zomaar eens een moeilijke klus gaan worden. De partij zelf bleek lang in een mooi evenwicht te blijven hangen, maar daarbij moest wel gezegd worden dat Joost een stuk meer van zijn tijd daarvoor nodig had dan de onze. Stefan moest uiteraard zijn nicotinelevel een beetje op peil houden waardoor hij niet teveel achter het bord kon zitten, maar liever genoot van het maanlicht. Joost leek wat goede voortzettingen gemist te hebben en uiteindelijk ging hij dan ook zelf de fout in doordat de tijdsdruk hem teveel werd. 1,5-1,5.

Op bord 1 mocht Mark dus zeker niet verliezen! Dit zou degradatie betekenen. Bij winst of remise zouden onze tegenstanders degraderen. Gelukkig voor ons stond Mark al zo goed als gewonnen toen het 1,5-1,5 stond. Mark zette zijn zeer sterke vorm dit seizoen door in de laatste partij en leek Wilbert Kocken eigenlijk kansloos van het bord te zetten. Oog voor detail heeft onze supersub wel degelijk, want verschillende goede voortzettingen werden nog allemaal iets verder geperfectioneerd en daarmee werd het weer eens een ouderwetse klassepartij van Mark. Toen hij dan het materiaal eindelijk binnen had in de vorm van een paard was het dan ook klaar. 2,5-1,5. We mogen extra blij zijn dat Mark ons dit seizoen meerdere malen uit de brand heeft geholpen, want wat hebben wij mogen genieten van zijn mooie partijen en dan ook zeker van zijn 100% score van 4 uit 4.

 

 

 

 

 

 

 

MISSIE GESLAAGD!! We zijn veilig!

Maar dan, KiNG B zat natuurlijk ook nog bij ons te spelen en die zouden kampioen kunnen worden bij winst. Ik kan u alvast verklappen dat KiNG B wist te winnen. Helaas kon De Pion B geen team op de been krijgen (mede 1e plek) en die halen dan dus ook volgende week donderdag (29-3) de partij in tegen De Raadsheer. Indien De Pion B deze partij niet weet te winnen dan is KiNG B kampioen! Volgend jaar twee teams in de hoofdklasse zou natuurlijk prachtig zijn!

Volgende week verwacht ik dan ook een verslag van onze teamleider van B over het mogelijke kampioenschap!!!

Het was uiteraard weer een gezellig KiNG seizoen en we hebben nu alweer zin in het volgende seizoen! Mocht jij nou ook naast het schaken de echte gezelligheid van KiNG willen meekrijgen, er is altijd nog een plekje voor jou vrij in onze avondcompetitieteams!