Het is zaterdagmiddag, 13.00 uur! Tijd voor een schaakpartij. Daar was uw verslaggever op ingesteld, maar een vlugge bodycount leverde het volgende resultaat op: onze tegenstanders waren met maar zeven spelers kunnen komen opdagen. Eerder die week had uw verslaggever al gelezen dat de griep in ons land dwaalt, de kans op zieken was dus aanwezig. Maar elk nadeel, heeft zijn voordeel, we begonnen met een voorsprong van 1-0. Dat zijn we de laatste tijd niet gewend. Dus hoe ging de rest van het team er mee om?

Rob in ieder geval heel gedegen, ruilde wat stukken, niet echt spannend en kwam in een stelling met paard tegen loper remise overeen. Hij praatte nog wat bij en ging daarna vlug naar huis, een van de kinderen was ook al wat ziek. Een vlug half punt dus.

Daarna begonnen de punten wat sneller bij elkaar gespaard te worden. Zo waren de onderste borden vervolgens snel achter elkaar klaar. Marion had een toren gewonnen tegen een loper en twee pionnen. Er kon misschien doorgespeeld worden, maar soms is risico vermijden verstandig, want de pionnen waren wel sterk in het centrum. Een half punt erbij voor ons. Op het laatste bord zocht Bart niet al te veel gevaar op, hoewel zijn stelling er wel naar leek om wat actie op het bord te krijgen. Maar hij leek tevreden met remise. Zijn tegenstander wilde ook gerust een half puntje erbij. Wat voor punten werden er toch verzameld? Had schrijver dezes een spaaractie gemist?

Onze top-invaller Carlos had 2 uit 2 gescoord tijdens zijn vorige invalbeurten en ging op dezelfde voet verder, zo leek het. Hij zocht het risico op, had de koning van zwart uit zijn tent gelokt, maar joeg hem er ook weer terug in. Maar was toen wel mooi vergeten zijn eigen verdediging op orde te houden. Helaas, helaas, dag punt, dag 100%. Het stond gelijk. 2.5-2.5, maar Erik-Jan, die op zijn eigen verzoek op bord 1 aan het strijden was, stond al snel gewonnen. De opening was gesneden koek voor hem, pion voor en uitmelken maar. Geen enkel probleem voor hem. Eindelijk kon hij weer punten verzamelen. Ik gok tijgerpunten, maar het konden ook pandapunten zijn. Geen idee, is Meppel exotisch genoeg? Hij genoot in ieder geval en deelde dan ook zijn partij:

Verbazing is wat uw verslaggever had over de partij van Ruben. Er werd een stuk geofferd, ogenschijnlijk onnodig, en de compensatie leek er eigenlijk ook niet direct te zijn ondanks dat Ruben wel de controle had over de A-lijn met een toren op a2 als zwart zijnde. De koningen van beide partijen stonden echter aan de andere zijde van het bord, waar wit alle controle had. Dat liep fout, geen punten voor Ruben vandaag.

Tussenstand 3.5-3.5 en alleen Youri nog bezig. Youri zou eigenlijk op het tweede bord spelen, maar toen duidelijk werd dat onze tegenstanders juist dat bord leeg hielden, mocht Youri toch op bord vijf spelen. Ver gereisd en dan geen partijtje schaken? Dat kan niet natuurlijk! Dus zo nam Youri plaats achter het bord. Wellicht voor het laatst voor de komende tijd, want de tweede is op komst!

Youri speelde prima en uw verslaggever had op een gegeven wel vertrouwen dat een overwinning erin zat. Zijn tegenstander had namelijk een toren op h2 gepositioneerd en dat leek toch niet uit vrije wil. Maar lukte het om er doorheen te komen? Er werd gezwoegd, gezocht naar extra verzwakkingen, maar niet gevonden. Na dik vijf uur schaken, was de hoop op een overwinning omgeslagen in een vrees van een nederlaag, maar Youri hield vol. Een matchpunt vandaag moest in ieder geval lukken.

Iedereen was beneden ondertussen aan het bier, maar met de morele support van Bjorn, die halverwege de middag toch even kwam kijken, lukte het Youri! Hij speelde de krachtzet toren naar g1, hield de stukken van wit op de h-lijn vast en bood remise aan. Er volgde een ijzingwekkende stilte. Buiten ging vuurwerk af, binnen kon je een speld horen vallen. Secondes tikten weg, het leken minuten te worden, tot zijn tegenstander zijn hand uitstak. “Ja, is goed, remise.” 4-4.

Er werd snel opgeruimd om daarna naar een restaurant te gaan alwaar alle eters schakers waren zo leek het. Het ging nog over bodycounts, en over punten, punten van tijgers en panda’s. U begrijpt, het was gezellig achteraf.

11 februari mogen we weer, uw verslaggever heeft dan in ieder geval wat meer wijsheid, tot slot, de detail-uitslag:

Rating
Rating
Colijn, E.J. (Erik-Jan) 1995 Smits, W. (Walter) 1944 1 – 0
Lambregts, F.J.J. (Frank) 1887 NO 0 1R – 0R
Hooghwerff, R.L. (Ruben) 1799 Voort van de, R. (Rob) 1955 0 – 1
Haast, R. (Rob) 1858 Brave, H.W. (Hans) 1825 ½ – ½
Gerritse, Y.A.J. (Youri) 1969 Peters, J. (Jan) 1792 ½ – ½
Preuter, J.C. (Carlos) 1631 Boomen van den, R.N.A. (Ronny) 1798 0 – 1
Adriaans, M. (Marion) 1795 Gils van, P.H.P. (Philip) 1756 ½ – ½
Berg van den, B. (Bart) 1676 Munckhof van de, H.J.J. (Jan) 1680 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1826 Gemiddelde Rating: 1821 4-4
Categorieën: KiNG 2

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.