De vierde editie van het LBV NK Lightning Chess was een groot succes. Met 122 deelnemers was het Willem II Stadion goed gevuld. Om precies 11.00 uur gaven Erik Biemans en Frans Peeters het startschot voor de uitputtingsslag van 43 partijen 2-minutenschaak. Vier achtkampen bepaalden wie in welke finalegroep met 16 spelers kwam. De eerste achtkamp leverde weinig verrassingen op. Acht spelers haalden de maximale score van 7/7: Jorden van Foreest, Benjamin Bok, Robby Kevlishvili, Patrick Zelbel, Manuel Bosboom, Mark Timmermans, Anne Haast en Michiel Bosboom.

 

Omdat spelers met hetzelfde aantal punten meteen in de volgende achtkamp kwamen, leverde het vanaf de tweede achtkamp direct interessante partijen op tussen de beste deelnemers van het veld. Na de tweede achtkamp werd duidelijk wie in vorm waren en wie moeite had om bij te blijven. Na 14 partijen stond Jorden van Foreest aan kop met 12.5. Hij werd gevolgd door Liam Vrolijk en Erik Hoeksema (12), Benjamin Bok en Robby Kevlishvili (11,5) en Manuel Bosboom, Niels Ondersteijn en Matthieu Freeke (11). Daarna volgden onder anderen titelverdediger Hing Ting Lai en wereldkampioen blitz U14 Daniel Dardha.

 

Dit jaar verliep het toernooi uitstekend volgens planning. Soms waren we zelfs eerder dan de aangegeven tijd klaar. Zo ook bij de lunch. Tussen 12.30 en 13.00 eindigden de laatste partijen van de tweede achtkamp en stond er een uitstekend verzorgde lunch klaar. Spelers konden tijdens de pauze genieten van het prachtige uitzicht over het veld van Willem II en ze konden bij de boekenstand van Erika Sziva (De Beste Zet) de laatste nieuwtjes vinden in een van de vele boeken en DVD’s.

 

Na de pauze begonnen de deelnemers aan de derde en vierde achtkamp. Jorden bleef zijn favorietenrol waarmaken en stond na de derde achtkamp nog steeds trots bovenaan (18/21). Hij had de hele dag alleen nog maar verloren van Robby Kevlishvili, die met 17.5/21 op de tweede plek stond. Een opvallende naam bovenin was Tobias Voege, die maar liefst 16,5/21 had en daarmee derde stond.

 

De laatste achtkamp zou bepalen wie mocht strijden om de felbegeerde titel, imponerende beker en de geldprijs van €500. Zoals in Apeldoorn al het geval was en ook in Tilburg, wisten de deelnemers dat je zo rond de 18/28 moest halen om de eerste groep te bereiken. En ook dit jaar was 18 het magische getal. Frank Bellers en Stefan Bekker (18/28) waren de nummers 17 en 18 die net buiten de eerste groep vielen, omdat ze vanuit lagere groepen kwamen den Tobias Voege en Marcel Harff. De enige spelers zonder titel was Ewoud de Groote die in de laatste voorronde 7/7 scoorde en daarmee een plek in de kroongroep bemachtigde. Dit leidde na 28 partijen tot onderstaande finalegroep 1.

 1. GM Jorden van Foreest (23)
 2. IM Robby Kevlishvili (23)
 3. IM Miguoel Admiraal (21.5)
 4. IM Manuel Bosboom (21)
 5. GM Benjamin Bok (20)
 6. IM Patrick Zelbel (20)
 7. Ewoud de Groote (19.5)
 8. IM Ilja Schneider (19)
 9. FM Daniel Dardha (19)
 10. FM Lars Vereggen (19)
 11. IM Mark Timmermans (18.5)
 12. IM Liam Vrolijk (18.5)
 13. IM Hing Ting Lai (18.5)
 14. FM Niels Ondersteijn (18.5)
 15. FM Tobias Voege (18)
 16. FM Marcel Harff (18)

In de finalegroep was de score van de voorronde niet meer van belang dus de titel kon naar alle 16 spelers gaan. Het was echter de overmacht van Jorden die ervoor zorgde dat niemand anders ook maar in de buurt kon komen van de ratingfavoriet. Jorden speelde zeer sterk, verloor in de finalegroep geen enkele partij, en kroonde zich dan ook volledig terecht als Nederlands Kampioen Lightning Chess 2018 met een score van maar liefst 14/15. Een ongelooflijke score in dit deelnemersveld. Dit betekende dat Hing Ting zijn titel moest afstaan. Ondanks dat kan ook Hing Ting terugkijken op een geslaagd toernooi. Hij werd tweede met 10.5/15. Hing Ting bleef Miguoel Admiraal en Manuel Bosboom met een half punt voor. De vijfde prijs in de eerste groep ging naar Robby Kevlishvili die 9.5/15 haalde.

 

Kijk voor de volledige eindstand en alle individuele uitslagen op www.livechess.nl.

 

De organisatie bedankt de sponsoren LBV, Vos Schoonmaak, Gemeente Tilburg, Boulevard Café, De Beste Zet en DGT. En natuurlijk alle vrijwilligers en deelnemers die hebben bijgedragen aan een geweldige editie van dit spectaculaire en unieke toernooi. Wij kijken terug op een heerlijke (schaak)dag. Tot volgend jaar!

 

Foto’s van Frans Peeters zien vind je hier.

 


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.