Vrijdagavond 27 oktober stond de tweede match van het seizoen op het programma voor SG KiNG A. Het A team mocht na de dubieuze nederlaag tegen HMC in de tweede ronde aantreden tegen De Pion A waar vorig jaar nog een kansloze 4-0 nederlaag tergen werd geleden.

De voorbereiding ging niet al te soepel voor het vlaggenschip. Want ja als je zoveel spelers tot je beschikking hebt, wie gaan er dan spelen? Bram verkoos tegen een balletje te slaan boven een schaakpartij, Rob had zichzelf in bescherming genomen nadat hij de vorige ronde nog de voorzitter van HMC knock-out had geslagen en Bart zei dat hij klaar was met dat sfeerloze eerste team en eiste in het tweede mee te mogen spelen. Moest ex-voorzitter Bob Jansen dan echt opgeroepen worden voor deze taak? Na overleg met de extern wedstrijdleider kwamen we tot de conclusie dat we echt geen andere keus hadden na nog 4 afmeldingen binnen te hebben gekregen.

Bob was de laatste tijd alleen niet in bloedvorm meer te vinden nadat hij zijn prioriteit bij zijn studie had gelegd. Je studie verkiezen boven KiNG? Wie denkt hij wel niet dat hij is? Bob zelf zei het volgende erover: “Ik ben gewoon een compleet drama in dat spelletje met die 32 houten klote poppetjes, ik stop ermee, ben er klaar mee en ik word arbiter”. Vorige week vrijdag is Bob dan ook daadwerkelijk begonnen aan zijn arbiterscursus.

Nadat ook Bob aangaf niet te willen spelen, kwamen we dan wel echt in de problemen met een opstelling, dus werd er zwaar geschut ingezet om Bob maar over te halen om toch weer een keer te schaken, want ja met zijn schaakkwaliteiten heeft hij toch verschillende leden binnengehaald. Naast Bob kwam Bram een uur voor aanvang ook ineens met de mededeling dat hij gezellig zou komen kijken. Maar Bram moest toch pingpongen? Nou blijkbaar dus niet, dus hij kon toch nog mooi achter het bord gaan plaatsnemen. Het team werd verder gecomplementeerd door Rick die alleen de topmatches wilde spelen en teamleider Jordy.

Met de volgende opstelling ging KiNG proberen het beter te doen dan vorig jaar:

  1. Rick van Loy
  2. Jordy Schouten
  3. Bram van den Berg
  4. Bob Jansen

 

Eenmaal aan de match begonnen was het meest opvallende misschien toch wel dat Jansen wonderbaarlijk straalde als persoon. Hij wreef af en toe voldaan over zijn buik, kon alleen maar lachen en had ook nog eens een mooi gevormde snor laten staan. Zou deze nieuwe Bob Jansen weer eens kunnen laten zien waarom hij ooit de sterk schakende voorzitter was van SG KiNG?

We zullen maar eens gaan kijken hoe de partijen verliepen deze avond. Rick was de eerste die klaar was op bord 1. Hij moest met zwart aantreden tegen Cees Ijzermans (2211). Rick leek lang een prima stelling te hebben, maar helaas miste Rick even een handigheidje van Cees wat resulteerde in het verlies van een kleine kwal. Niet heel veel later zorgde dit helaas wel voor het verlies van de partij. Na de 1-0 voor De Pion zag Ivo Kok (2091) de mogelijkheid op zettenherhaling tegen Bram van den Berg op bord 3. Bram had op dat moment twee paarden tegen een toren en twee pionnen voor Ivo. De paarden waren echter niet al te actief, maar wisten wel alles te dekken, dat tegenover de twee torens op de zevende rij voor Ivo maakten de stelling enigszins lastig om goed te beoordelen.

En ja dan heb je Bob op bord 4 spelende tegen Pim Eerens (2071). Bob speelde een keurige partij, liet zien dat hij in alle delen van het schaakspel ondertussen de nodige kennis heeft en gaf zijn kleine plusje vanaf het begin van de partij niet meer weg. In het eindspel wist Bob de partij definitief naar zich toe te trekken en gaf daarmee het goede voorbeeld aan Jordy om nog voor punten te zorgen voor KiNG. Bob maakt 1,5-1,5 van de stand. Dan Jordy nog als laatste bezig tegen Mark Smits (2219). Jordy kwam goed uit de opening, accepteerde een kwaloffer van Mark en gooide de h-lijn open op de koning. Echter speelde Jordy Dh7+ wat heel logisch leek, maar niet zo goed. Th7 wordt als +3 gewaardeerd tegenover +0.4 van Dh7+. Na deze mindere zet ging de stelling alleen maar verder in het voordeel van Mark. Hij kwam uiteindelijk in een gewonnen eindspel terecht, maar Mark wist dit niet over de streep te trekken. Met nog 5 seconden op de klok tegen 4 minuten van Mark(zonder increment) wist Jordy een Philidor-stelling te bereiken en bood dus remise aan. Mark liet zich van zijn sportieve kant zien door dit aan te nemen, gezien dit theoretisch en simpel remise is.

KiNG A wist uiteindelijk dus met 2-2 gelijk te spelen tegen de kampioen van vorig jaar. Op naar de volgende punten!