Bij SG KiNG is het toch wel het hoogtepunt van het jaar: het NK Lightning Chess in het Willem II Stadion. Omdat onze sponsor extra gul was dit jaar konden we ons eerste lustrum extra glans geven. We hadden Anish Giri bereid gevonden om aan het snelste schaaktoernooi van Europa mee te doen. Een 2770 speler die 43 potjes van 2 minuten speelt, is toch wel een genot om naar te kijken. Naast Giri deden maar liefst 133 snelschaakliefhebbers mee, onder wie tweevoudig Nederlands Kampioen Lightning Chess Hing Ting Lai, GM’s Robin Swinkels en Twan Burg en heel wat snelschaakbeesten als Manuel Bosboom, Mark Timmermans, Thomas Beerdsen, Liam Vrolijk, Miguoel Admiraal, Hugo ten Hertog en Niels Ondersteijn (allemaal IM en >2400 FIDE blitz).

Wat ook zeker de moeite waard is om te vermelden is dat er zes Fransen meededen. Op Lichess speelde ik, zoals ongeveer elke avond, wat snelschaakpotjes. En een paar maanden geleden speelde ik tegen een FM. Ik verloor maar liefst vier partijen (van 3 minuten) op een rij. Steeds had ik het idee dat ik beter stond en steeds werd ik getruukt of bezweek ik onder de druk. Ik kon niet geloven dat ik vier keer verloren had en dus dacht ik dat zo’n schwindelaar wel heel geschikt was om mee te doen met het NK Lightning. Ik vroeg hem of hij mee wilde doen en hij dacht dat het online was. Toen ik aangaf dat het in Tilburg was, gaf hij aan dat hij uit Zuid-Frankrijk kwam. Ik dacht meteen dat het kansloos was om hem te overtuigen toch mee te doen, maar daar dacht onze Franse schaakvriend anders over. Hij vertelde me dat hij met vijf andere schakers wel naar Nederland wilde komen en het NK Lightning wilde combineren met een dagje Amsterdam. Leuk idee dacht ik, maar die gaat echt niet komen. Tot mijn verbazing was hij er op zaterdagochtend écht, samen met vijf andere Fransen, die allemaal meededen. Geweldig! En die FM was Stephane Bressac. Hij haalde zelfs de hoogste finalegroep.

 

En dan over het toernooi.

 

In de eerste achtkamp scoorden (bijna) alle favorieten volgens verwachting: 5,5, 6, 6,5 of zelfs 7 punten. En dat betekende natuurlijk meteen vuurwerk in de tweede achtkamp. Want de tweede, derde en vierde achtkampen worden ingedeeld op aantal punten. Na twee achtkampen stonden Liam Vrolijk en zeer verrassend Sjoerd van Roon bovenaan met een monsterscore van 12,5 uit 14. Anish Giri, Thomas Beerdsen, Miguoel Admiraal en Niels Ondersteijn volgden met 12 uit 14.

 

Na de lunch was het tijd voor de derde achtkamp. Na 21 partijen zaten we bijna op de helft van het toernooi en werd het onderscheid steeds duidelijker. Anish Giri en Mark Timmermans voerden het klassement aan met 18/21, gevolgd door de eerder genoemde GM’s en snelschaakbeesten van IM’s, FM’s en de titelloze Dragan Skrobic (2450 FIDE blitz).

 

De magische grens van de A-groep ligt gewoonlijk zo rond de 18 punten. In de vierde achtkamp is het dus zaak om boven de 18 punten te scoren. En als je dan in een van de eerste groepen zit, is het toch wel verdomd lastig om punten te halen. De concurrentie is namelijk zó sterk.

 

De A-groep was weggelegd voor een selecte groep van 16 spelers die het tegen elkaar mochten opnemen om te bepalen wie dit jaar Nederlands Kampioen Lightning Chess zou worden.

  1. Anish Giri (24,5)
  2. Mark Timmermans (21)
  3. Thomas Beerdsen (21)
  4. Manuel Bosboom (21)
  5. Hing Ting Lai (20,5)
  6. Niels Ondersteijn (20,5)
  7. Miguoel Admiraal (20)
  8. Liam Vrolijk (20)
  9. Twan Burg (20)
  10. Vincent Blom (19,5)
  11. Merijn van Delft (19,5)
  12. Stephane Bressac (19,5)
  13. Anne Haast (19)
  14. Joey Grochal (19)
  15. Mykhailo Dorokhin (18,5)
  16. Fitzgerald Krudde (18,5)

 

Dat betekende dat onder anderen Hugo ten Hertog, Robin Swinkels, Michiel Bosman en Dragan Skrobic de kroongroep niet hadden gehaald en in de B-poule moesten gaan uitmaken wie daar de sterkste werd.

 

In de A-poule was het ongemeen spannend. Hing Ting scoorde maar liefst 8/8 en hij werd gevolgd door Anish Giri (7/8). Anish had namelijk verloren van Mark Timmermans. In ronde 9 mochten de twee favorieten tegen elkaar. Anish wist het titanengevecht te winnen, maar kwam slechts gelijk met Hing Ting. De laatste ronden zouden dus alle duidelijk maken wie het toernooi ging winnen. Hing Ting bleek de beste te zijn, want hij stond slechts een halfje af aan Twan Burg, terwijl Anish twee halfjes moest afstaan. Eén aan Thomas Beerdsen en één aan Miguoel Admiraal. Die laatste was echt de grootste chaos die ik heb gezien in het hele toernooi. Anish moest in een paar seconden mat zetten met een paard en een loper. En op een gegeven moment stond er geen enkel stuk meer op het bord en drukten beide spelers de klok in. Het resultaat: remise…

Dat betekende dat Hing Ting met een onmenselijke score van 13.5/15 de A-groep had gewonnen en Anish Giri tweede werd met 13/15. De derde plek ging naar Twan Burg (10/15), de vierde plek ging naar Miguoel Admiraal (9,5/15) en de gedeelde vijfde plek ging naar Thomas Beerdsen en Niels Ondersteijn (9/15).

 

De vijfde editie van het LBV NK Lightning Chess verliep onder leiding van Frans Peeters en JP Hendriks weer uitstekend. Er waren heel weinig ongeregeldheden en de sfeer was zeer sportief. Met 134 deelnemers kijken we dan ook terug op een prachtige jubileumeditie.

 

Alle uitslagen en de eindstanden van het toernooi zijn te vinden op www.livechess.nl. Filmpjes en foto’s van de dag volgen later nog.