Vrijdag 16 november speelde KiNG C een uitwedstrijd tegen DSC C in Dongen. Bij ons Genootschap hebben we sowieso een aantal uitstekende Dongese schakers. Wat te denken van een Mark Haast, Rob ‘de Dreun van Dongen’ Haast en Erik van Dongen. Nu komt kampioenenmaker Erik niet uit Dongen maar hij deed wel een uiterste poging om een punt aan DSC te schenken, later daarover meer.

De 1e ronde won ons C team met 4-0 van de Baronie uit Breda. Rick, Erik, Bram en Frank wonnen allemaal redelijk eenvoudig hun partijen. Er heerste al een hosanna stemming, kampioenschappen werden al gevierd en de poet verdeeld. Wie kon KiNG C nog wat maken? ‘Vulde gij alvast moar overal 4-0 voor ons in, Bo! Die mennekes in de 2e klasse B witte nie wa zullie mee goan moake!’ als goed Kapitein bewaar je dan je koelbloedigheid en zet je je troepen weer met beide beentjes op de grond. Helaas bleek ik niet een goed Kapitein en in plaats daarvan gooide ik nog een fust bier ertegenaan op kosten van KiNG. ‘We verkopen wel 1 van die 16 klokken die ik voor ons heb gewonnen!’ riep ik de Voorzitter nog na! Wat was mijn leven als Opperteamleider toch weer om van te smullen.

Tot de Genoten uit Roosendaal op bezoek zouden komen. Erik van Dongen stelde nog dat hij beter had kunnen spelen tegen deze mastodonten van het schaakspel. Teamleider de Veth wist echter van geen wijken. ‘Wie wij ook op stellen, die matchpunten blijven in Tilburg!’ Rick wist zijn partij nog om te zetten tot winst tegen Nico Kloosterboer. Hans Ravestein en Toon Mentink besloten het punt te delen na een ingewikkelde partij. Bram en Frank verloren smadelijk tegen zowel Ben Cartens en Joey Wattimena. Vooral bij Frank zat er meer in het vat. 1,5 – 2,5 op het broekje gekregen van het RSG en er werd al weer om het hoofd van de Veth gevraagd. ‘Hoe kunde nou d’n Erik nie opstelle?’ ‘Wáárde bezopen of hedde ’n steen op oew stui gekregen?’ De kritieken waren niet van de lucht. In het bestuur gingen alweer stemmen op om de Grote Lange Leider Bob Jansen algeheel Extern Teamleider te maken. Niks is zeker in het teamleiders-gilde.

Als non-playing Kapitein besloot ik eieren voor mijn geld te kiezen en draconische maatregelen te nemen voor de uitwedstrijd in Dongen. Rick, Toon, Erik en Ger werden aangewezen om met grote overmacht te winnen van DSC en zo een boodschap te sturen naar de tegenstanders en het nog steeds furieuze bestuur. De reis van Tilburg naar Dongen was leerzaam. We bespraken het nut van schaak en zwemlessen op basisscholen en op zijn tijd werd er een vunzig grapje gemaakt. Ook werd er nog besloten een kleine omweg te nemen, uiteraard allemaal op kosten van KiNG.

Rick speelde met wit op het eerste bord tegen Heer de Kloe. Nadat alle stukken van het bord verdwenen waande Rick zich in een gewonnen pionneneindspel. Was dit wel zo gewonnen vroeg de teamleider zich nog af. Kijkt u mee?

Wit aan zet
R. van Loy – M. de Kloe

Activiteit, eilandjes, structuren, verst verwijderde vrijpion, open lijnen, doorbraken en vierkantjes. Onze bord 1 speler rammelde ze allemaal klakkeloos op tijdens de post-mortem. ‘Motte gij ’s oplette de Veth hoe een waar eindspelconnaisseur dit in iedere variant naar winst voert.’ De torens gaan eraf en enkele zetten later zien we deze stelling.

Stelling na g2-g4
Zwart aan zet

‘Tsjoeke-tsjoeke! Doorbraak gij stao nie meer in da vierkant mee oew Keuning, h8 en buutvrij voor de hele pot!’ Helaas blijkt dit zo winnend als Rick dacht. Sterker nog, g2-g4 verliest de partij. Het plan is dat na het gespeelde …h5xg4 en f4-f5 zwart gewoon kan slaan op f5 en daarna met zijn g-pion ook een belangrijke troef heeft. Maar de witte koning staat toch in het vierkant van de g-pion? Jazeker, maar zwart heeft met een goed getimed …b5-b4 ook een doorbraak en daarmee een extra vrijpion. Gelukkig werkte de zwartspeler mee aan het plan van Rick en stonden we met 1-0 voor.

Op bord 2 speelde Toon met zwart het altijd listige Albin-tegengambiet. Een favoriet van bijvoorbeeld Alexander Morozevich. Wit besloot niet tot de meest ambitieuze aanpak van dit systeem en lange tijd bleef de stelling in evenwicht. Nadat Toon op slinkse wijze een pion afhandig maakte ging het snel. Goed punt voor de onzen.

Dan naar bord 3 waar Erik van Dongen het opnam tegen Eddy Jongenelen. Op de eerste zet zagen we zowel c2-c4 van wit als c7-c6 van zwart. Dan klem ik mijn billetjes alweer iets strakker bij elkaar. Tijdens de partij dacht ik al dat Erik op zet 7 een mooie kans kreeg op een langdurig voordeel.

Wit aan zet
Van Dongen – Jongenelen

Nu dacht ik met mijn simpele ziel dat wit hier na Lb5xd7+ en …Dd8xd7 daarna Pf3-e5 zou hebben. Zwart moet dan met de dame van de diagonaal a4-e8 af en dan kan wit vervolgen met Dd1-a4+. Niks van dit alles! Waarom zou je iedere kans grijpen als je gewoon lekker een potje wil schaken in een Parochiecentrum?

Erik pakte de c-lijn want deze had hij op zijn 1e zet al voor de helft geruimd. Wat een inzicht! Wat een Kampioen! Daarna besloot Erik zijn tactische kunsten tentoon te spreiden. Heel Dongen was in rep en roer. Erik had er goed aan gedaan het motto van mijn opa te volgen: ‘’Adde ’t nie ken dan motte ’t nie doen.’’  Kijk mee en huiver.

Erik heeft hier een Toren voor een pion gegeven met het idee dat de Dame op b5 nu 2 torens aanvalt (waarvan 1 met mat) en hij deze dus terug zal winnen. Had Heer Jongenelen nu besloten om …Df6-d8 te spelen dan hadden we geen 1-0 kunnen noteren. Zwart speelde Ta6-a8 en Erik gaf dus mat. 3-0 maar hoe dan?

Als laatste was Ger bezig op het 4e bord. In een middenspel waar Ger met zwart het loperpaar heeft en wit het paardenpaar. We komen erin op een strategisch moment.

Zwart aan zet
J. Van Gool – G. IJzermans

We kijken even mee in de gedachten van onze Genoot op bord 4. Ik heb een fijne stelling zonder echte zwakten opgebouwd en zou nu het liefst …Tf8-a8 willen spelen met grote druk tegen a3. Ware het niet dat die vermaledijde van Gool dan gewoon de Dame zou slaan. Eerst de Dame maar in veiligheid brengen dan! Ik kan niet naar c5 en ook niet naar d6, die vallen dus af. Ik kan naar d7 en dan alsnog Tf8-a8 spelen en misschien ook nog Dd7-a7 als ik het echt bont wil maken. Verdorie, ze ziet er zo ongelukkig uit. Misschien moet ik haar maar naar huis brengen op d8. Ja, dat voelt goed Dd5-d8. Home Sweet home!

Uiteindelijk speelde Ger de Dame alsnog naar voren om na …Tf8-a8 de pion op a3 te winnen en vervolgens met grote kracht over de 2e rij vernietigd toe te slaan! Chapeau, een mooie pot!

2 conclusies na afloop. De Heer was met ons in Dongen en als van Dongen mee doet dan wint KiNG C met 4-0. Kille feiten. De volgende ronde spelen we 7 december thuis tegen de Stukkenjagers E. Erop en erover!

Categorieën: Avondcompetitie