Na vijf intensieve en vooral interessante avonden is het komende vrijdag zover. Maar liefst zeven leden van SG KiNG doen examen voor scheidsrechter. We hebben natuurlijk al hard gestudeerd, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen. KNSB en Ton van Roon, bedankt!

Een voorbeeld van misschien wel een examenvraag volgt hieronder. Je bent scheidsrechter bij een weekendtoernooi. Het speeltempo is twee uur per persoon zonder increment voor de hele partij. De witspeler heeft 1500 en de zwartspeler 1600. De zwartspeler heeft toen hij nog een minuut had remise geclaimd in onderstaande stelling. Wit had toen nog een half uur op de klok. Zwart had keurig de klok stilgezet en jou (de scheidsrechter) erbij gehaald. Zoals een goed scheidsrechter betaamt, heb je eerst aan wit gevraagd of hij het remiseaanbod accepteert. Toen de witspeler zei het remiseaanbod niet te accepteren, heb je je oordeel uitgesteld (wij wisten niet dat dat kon hoor).

 

 

10 zetten later is zwart door de de vlag gegaan. Dit is het moment dat onderstaande stelling is bereikt. En dit is het moment dat jeeen oordeel moet vellen over de uitslag, omdat je je oordeel had uitgesteld.

 

De vraag luidt uiteraard: wat doe je?

A. Je oordeelt dat zwart door de tijd is en wit matpotentieel heeft, dus 1-0.
B. Je oordeelt dat de remiseclaim terecht is, dus 1/2-1/2
C. Je vraag wit om te laten zien dat hij mat kan zetten met paard en loper. Is dit het geval? Dan is het 1-0. Is dit niet het geval? Dan is het 1/2-1/2
D. Anders, namelijk…

Categorieën: Algemeen