Ik zie de jeugd steeds vaker rondlopen met petjes met daarop ‘Deus Ex Machina’. Ik dacht dat het iets betekende als: ‘het einde der tijden’ of ‘goden en machines’, maar het blijkt iets anders te zijn. En dat anders is van toepassing op de tweede avond van de Tilburgse Snelschaakcompetitie, of zoals onze jeugd het tegenwoordig noemt: KiNG’s Night #2.

Ook de tweede avond vonden veel gezellige schakers het kompas van Boulevard Café. Ondanks de afwezigheid van veel regulars als Burg, Douwes, Vermeulen, de Roosendaalse delegatie en de helft van de gebroeders Senders, waren er 32 fanatiekelingen voorbereid voor de gezelligheid en de bittere strijd op het bord met de 64 velden.

De winnaar van het overall klassement, Stefan Kuipers, had zijn weg ook weer gevonden naar KiNG. Hij was samen met Mark Timmermans en een zooi FM’s favoriet voor de titel. Maar zou het hem deze avond weer lukken?! De titel voorspelt niet veel goeds.

Kuipers mocht het de eerste ronde opnemen tegen de voorzitter. Biemans kon het in de opening nog wel volhouden, maar werd daarna overklast door de tricks van Mr. Kuipers. In de eerste ronde waren er verder geen verrassingen te bekennen. Maar toen kwam ronde 2! En daar gebeurde wel het een en ander. Kuipers verloor van John Cornelisse, Timmermans verloor van Mark Smits en Mark Haast speelde remise tegen Luuk Baselmans. De top-3 op rating verspeelde al vroeg op de avond punten. John, Mark S., Joost van den Bighelaar, Stefan Colijn en Frans Konings hadden na twee ronden nog wel de volle 100%. Na drie ronden werd er al enig verschil zichtbaar. Mark Smits en Stefan Colijn leidden met 3/3, gevolgd door Mark Haast en Thomas Mollema (2,5/3). Die laatste had in de eerste ronde met heel veel mazzel remise gespeeld tegen oud-OKU-winaar Jordy S. Mark Smits won in ronde 4 van Stefan Colijn, wat later bleek dat de genadeslag was voor Collie. Thomas Mollema stoomde door in de vierde ronde door kersvers bestuurslid van KiNG Mark Haast te verslaan. Ondertussen moest Stefan Kuipers voor de tweede keer het onderspit delven deze avond. Hij verloor van Jordy van Foreest, die met twee remises op 3/4 stond. Jordy nam hiermee lekker revanche voor de verloren partij in de Meesterklassen van afgelopen zaterdag.

Doordat Mollema in de vijfde ronde won van Mark Smits, nam hij de koppositie over en stond hij alleen aan kop met 4.5/5. Zo werd er veel stuivertje gewisseld aan de bovenkant van het klassement. Thomas werd gevolgd door (uiteraard) Mark Smits, good old Frans Konings, debutant Elmer van Veenendaal (die toch in de buurt was vanwege de zeer logische de route van Nijmegen naar Utrecht via Tilburg) en Mark Timmermans. Klopt het trouwens dat Mark Timmermans (2387) nog nooit prijs heeft gehad bij SG KiNG?! Na ronde 6 hadden we weer andere koplopers. Frans Konings en Elmer van Veenendaal stonden fier aan kop met 5/6. Frans had namelijk gewonnen van Thomas en Elmer van Mark Timmermans. En Kuipers? Die was in geen velden of wegen te bekennen (plek 9, red.).

Ondertussen was het zeer spannend voor de ratingprijs onder 1850. Dewi Vermeulen (3/6) leek de beste papieren te hebben, gevolgd door Judith van Amerongen, Bart van den Berg en Ruben Hooghwerff (2.5/6).

Thomas Mollema, Mollema, Thomas Mollemaaaaa stond na 7 ronden alleen aan kop doordat ook hij won van Mark Timmermans en Elmer remise speelde tegen Mark Smits. Konings, Smits, IJzermans en ja, ook Kuipie volgden Thomas en Elmer met 5/7.

En de laatste drie ronden dan? Deus ex machina? Was het spannend? Ging Thomas dan winnen? Of was het Elmer, of toch Mark Smits? Nee, in de laatste drie ronden ging het zoals het afgelopen seizoen elke avond ging. Iedereen deed zijn en haar best, zwoegde, zweette, smeet met stukken, dronk bier… Maar uiteindelijk kon er maar één iemand winnen en dat was zoals altijd Stefan Kuipers. Hij won zijn laatste zes partijen en werd daarmee de winnaar van de tweede avond van de Snelschaakcompetitie van Tilburg. Hij stond na 10 ronden zelfs een punt los van nummers 2, 3 en 4 Thomas Mollema, Mark Smits en Elmer van Veenendaal.

 

Elmer had met zijn gedeeld tweede plek uiteraard de ratingprijs onder 2100 gewonnen, een zeer knappe prestatie en prachtig debuut. Ik zou zeggen: dat smaakt naar meer! Daarmee waren natuurlijk niet alle prijzen vergeven, want er was nog een prijs voor de beste speler tot 1850. En die ging zeer, zeer terecht naar Judith van Amerongen die met een TPR van 2000+ én 50% kan terugkijken op een succesvolle avond.

Iedereen gefeliciteerd en tot 9 november bij de derde ronde.

En vergeet je vooral niet in te schrijven voor het geweldige Lightning toernooi op zaterdag 1 december in Boulevard, Tilburg: Lightning voor viertallen (of voor de Millennials en jonger: Lightning 4’s)

 

 

Categorieën: KiNG's Nights