Verslag van teamcaptain KiNG C, Bram van de Vrande

Na een lange periode van rust, vakantie en nuchter blijven is het schaakseizoen eindelijk weer begonnen. De zaterdagteams hebben er al een speelronde opzitten en dat geld voor King C nu ook. Na een bewogen transferperiode waarin door de club coach Bo op straat is gezet, door het niet binnenhalen van het zo begeerde kampioenschap, is het dit seizoen de beurt aan Bram. (“Ik hoor het u denken hebben ze die tafeltennisser nu voor de groep van King C gezet. Nee ze hebben voor een goedkoper alternabram gekozen, eentje die gewoon keurig netjes de contributie moet betalen.”) Het vertrek van bord 1 speler Rick van Loy naar rivaal Oisterwijk is ook netjes opgelost met het binnenhalen van Kimberly Oostvogels. Zo is het team er kwalitatief toch maar lekker op voorruit gegaan. Dan gaan we maar eens snel door naar de schaakavond zelf, anders bent u ook maar voor jan lul aan het lezen.

 

Onze eerste ronde speelden we thuis tegen RSG uit Roosendaal. Doordat er aan de kant van RSG een zieke was en ze niet op tijd een vervanger konden vinden vertrokken we met 3 wijze mannen uit Tilburg naar Roosendaal. Ger was zo aardig geweest om zijn plek af te staan aan onze nieuwe teamleider. Daardoor kregen we eindelijk eens de kans kregen om te zien waarom het bestuur het niet nodig vond om geld uit te geven aan een ervaren teamleider.

 

Of hij zichzelf nu zo graag wilde bewijzen als teamleider, of omdat zijn tegenstander gewoon liever aan de bar zat om bier te drinken. Zullen we nooit weten, maar het feit blijft dat hij als eerste speler aan het analysebord zat. In een spannende stelling waarin in tegenovergestelde richtingen gerokeerd werd, offerde zijn tegenstander een paard om beide lopers actief te krijgen. Juist toen zijn tegenstander wat compensatie kreeg voor het paard en zijn lopers inderdaad mee begonnen te doen. Sloeg voor de Roosendaler het noodlot toe, Mat in een! Hij was zo bezig met het actief krijgen van zijn stukken dat hij even miste dat er een vijandige dame aan het loeren was op zijn koning. Pech voor Roosendaal, geluk voor Bram.

 

Op het tweede bord (eerste bord was leeg) had Eric met zwart al snel een gelijke stelling weten te bemachtigen. Wel had zijn tegenstander een sterk paard in het centrum weten te planten die niet snel meer zou verdwijnen (zo zou je denken). Welke goocheltruc Eric tevoorschijn haalde of hoeveel drankjes het hem gekost heeft, is niet precies bekend. Wel weten we dat naar enkele minuten dat sterke paard verdwenen was en had plaats gemaakt voor een dubbelpion die een mooi target was voor de stukken van Eric. Toen even later de pion het bord had verlaten en zijn tegenstander niks anders zag dan een verkeerd stukoffer, wat door Eric vakkundig weerlegd werd. Was het voor zijn tegenstander ook genoeg en konden de punten mee naar Tilburg.

 

Hierdoor kwam alles aan op Frank (met minder dan 0-4 nemen we natuurlijk geen genoegen). Hoe de opening precies gegaan is, is voor mij nog een vraagteken. Dat er nog lang nagepraat en gediscussieerd is over het eindspel, kan ik u wel vertellen. Of de (fout) van Frank zijn tegenstander nu verliezend of toch remise was? Daar zijn ze in Roosendaal nog steeds over aan het discussiëren. Waar we wel uit zijn gekomen is dat Frank handig gebruik maakte van de situatie om alle vijandelijke pionnen van het bord te gooien om daarna vakkundig de dames te ruilen. Hierdoor stond de koning alleen tegen een heel leger van Frank zijn pionnen en vond hij het hoogtijd om de handdoek in de ring te gooien.

 

Door deze overwinning maken we de naam van King’s beste team dubbel en dwars waar en zou ik zeggen op naar het kampioenschap. Wij zijn King en wij zijn de beste!!!