Stukkenjagers E-KiNG A:

 

image001

“Are you ready? I was born ready”.

In deze serie van schaaklegendes neem ik u aan de hand van een recent huzarenstukje mee naar diegene die door kenners ‘de nieuwe Tal’ wordt genoemd, Bart van den Berg.

1

Deliën-van den Berg, stelling na 8…Pc7!

Een eerste leerzaam moment. In deze stelling heeft de Tovenaar zojuist de manoeuvre Pb8-a6-c7 gespeeld. Een complexe maar zeer instructieve methode. Niet alleen ondersteunt het paard op deze manier de opstoot b7-b5, tevens staat het klaar om het centrum open te breken met e7-e6. Je moet het maar zien.

2

Deliën-van den Berg, stelling na 15.Dxd3

Wederom een instructief moment. Veel zwartspelers maken in dit type stellingen de klassieke denkfout om te denken dat de loper op g7 het sterkste stuk is. Van den Berg logenstraft dat dogmatisch denken. 15…g5! Inbouwen en ruilen die handel.

5

Deliën-van den Berg, stelling na 24.Lf2

Zwart staat op het punt om zijn masterplan te voltooien. Zwart speelde in deze stelling 24…Lxf2! waarna zwart een goed hoekpaard vs. slechte loper overhoud. Het eindspel is makkelijk gewonnen. Om over de vele zwakke zwarte velden in de witte koningsstelling nog maar niet te spreken. De witspeler echter, een uiterst geroutineerde en taaie tegenstander, zag zijn fout op tijd in en speelde 25.Dxf6!

6

Deliën-van den Berg, stelling na 32.Txb7

Het loopt bijna op zijn eind. Een prachtig plaatje. Wit is onmachtig tegen de vele zwarte dreigingen.

7

Deliën-van den Berg, stelling na 42…Dh3!

Er is geen redden meer aan. Wit werd genoodzaakt tot 43.Dd1!?, waarna ‘The Special One’ het met 43…Df3+!! fraai afrondde. Dat belooft wat voor de toekomst!

Voor de rest geen bijzonderheden. Bram van den Berg deed wat van hem verwacht mocht worden: Het met zwart op remise houden van een sterk underrate tegenstander die de hele partij beter stond. Jordy Schouten deed wat hij het hele seizoen al doet: Alle stukken naar voren knallen, biertje bestellen, punt incasseren. Ook Bob Jansen deed wat van hem verwacht mag worden: Met meer geluk dan wijsheid winnen. Op naar de volgende!

Stukkenjagers E-SG KiNG A 0,5-3,5

Carel van Alphen-Bob Jansen 0-1

Guus Vermeulen-Bram v/d Berg 0,5-0,5

Leo van Gelder-Jordy Schouten 0-1

Andries Deliën-Bart v/d Berg 0-1