KiNG A wint in Eindhoven

Geschreven door Mark Haast op 17 oktober 2023
Categorieën

Het nieuwe avondcompetitieseizoen is weer begonnen! In ronde 2 stond de wedstrijd Eindhoven A – KiNG A op het programma. Je hebt weleens competities waarin gestart wordt met ronde 1, maar bij KiNG moet dat allemaal weer net iets anders. In ronde 1 stond namelijk de clash tussen KiNG A en KiNG B gepland, maar die is om praktische redenen verzet naar zaterdag 21 oktober (aanvang 13.00 uur in Het Wapen van Tilburg, komt dat zien!).

Ronde 2 dus, in en tegen Eindhoven. Eindhoven is op het laatste moment toegevoegd aan de competitie, waardoor we dit jaar (gelukkig) weer met acht teams in de Hoofdklasse spelen. Op papier zullen de mannen uit Eindhoven een zwaar seizoen tegemoet gaan. Maar papier kan niet schaken. En in de eerste ronde heeft Eindhoven al laten zien dat ze niet te onderschatten zijn, nadat ze met het kleinst mogelijke verschil van WLC verloren.

Dan over naar de wedstrijd. De speellocatie (de Lievendaal) was niet onbekend. Vorig seizoen hebben we daar namelijk KNSB-competitie gespeeld. We speelden toen in de grote zaal, en in de andere zaal was een vogeltjesshow. Dit keer was er geen vogeltjesshow, en konden wij gebruikmaken van die zaal. Hier was meer dan voldoende ruimte. De dunne tussenwand kon echter niet verhullen dat er in de aangrenzende zaal fanatiek training werd gegeven, in het Engels welteverstaan. En wel-te-verstaan was het. Maar bij een potje in de avondcompetitie hoort dat er nou eenmaal bij.

Nadat de klokken waren ingesteld (het was nog even zoeken naar het juiste speeltempo), kon er rond tien over acht begonnen worden. Koen had wit op bord 3, en dan weet je het wel. Loper naar g5, loper naar d3, pionnetje naar h5 en de rest gaat vanzelf. Tegenstander Dennis van Kuijk wist, ondanks verwoede pogingen, de aanval niet af te slaan. Zo kwamen we relatief snel op een 0-1 voorsprong. De andere partijen eindigden een stuk later.

Op bord 1 mocht ik het met wit opnemen tegen Morris Schobben. In de opening gingen de dames snel van het bord, en lange tijd bleef de stelling min of meer in evenwicht. In het eindspel werd het pas echt spannend. Voor de liefhebber een diagrammetje.

Haast – Schobben, stelling na 36…Kb4
Haast – Schobben, stelling na 36…Kb4

Wat zou je spelen met wit? Slaan op g5, of zit er een slimmigheidje in de stelling? In de partij dacht ik gebruik te kunnen maken van het feit dat zwart zijn koning van b5 naar b4 speelde, in plaats van a4. De partij ging verder met 37.a3+!? Kxa3 38.Ta5+ Kb3 39.Txa7 b5 40.Tg7 b4 41.Txg5, waarna de volgende stelling ontstaat.

Haast – Schobben, stelling na 41.Txg5
Haast – Schobben, stelling na 41.Txg5

Dit was de stelling die ik voor ogen had toen ik 37.a3+!? speelde. Twee verbonden vrijpionnen tegen één vrijpion zou toch moeten winnen? Ook staat dat b-pionnetje geblokkeerd door twee zwarte stukken, dus zo hard zal ie niet lopen. En in het ergste geval offer ik mijn toren voor de b-pion en dan zijn die witte pionnen niet meer te stoppen.

Leuk beredeneerd, weinig gerekend. Bij thuiskomst waardeerde de computer de stelling als 0.00. Maar dan moet zwart vast nauwkeurig spelen, hoor ik je denken. Dat valt ook tegen. Er zijn in bovenstaande stelling maar liefst zes (!) zetten die genoeg zijn voor remise. Bij het uitvoeren van één van die zes zetten (41…Td2+) viel echter de vlag van de zwartspeler. Het punt kon dus alsnog bijgeschreven worden. Dat had ook met goed spel kunnen lukken. Daarvoor had ik in de bovenste diagramstelling “gewoon” op g5 moeten pakken (37.Txg5), en na 37…Txa2 wint 38.f4.

Uiteindelijk toch de volle pond gescoord op de witborden. Hoe verging het de zwartspelers dan? Kort na mij was Sjoerd klaar. Onze nieuwe aanwinst (welkom!) mocht het op bord 2 opnemen tegen Arda Çayönlü. In een Gesloten Siciliaan werd er een tijdlang rustig gemanoeuvreerd. Sjoerd deed dit echter net iets handiger dan zijn tegenstander. Hij kreeg een sterk paard op d4 (tegenover een slechte loper), won ergens een pionnetje en haalde met ijzeren hand het punt binnen. Een sterk debuut van onze tacticus, waarvan nog veel verwacht wordt in de toekomst.

Als laatste eindigde de partij op bord 4, waar Eric het opnam tegen Ron van Hoogstraaten. Eric speelde de opening die hij het best kent (de Aljechin) en wist dan ook zonder kleerscheuren het middenspel te halen. Sterker nog, hij kwam beter te staan toen wit zijn a-pion verloor. Ron maakte er een lang gevecht van, maar Eric liet zijn tegenstander niet meer ontsnappen. Hij won een stuk in het eindspel en daarmee de partij. Eindresultaat? 0-4 voor KiNG.